GERAARDSBERGEN - De verfilming van de Geraardsbergse traditie van Saint-Saucisse wint de erfgoedprijs in Mechelen

GERAARDSBERGEN - De verfilming van de Geraardsbergse traditie van Saint-Saucisse wint de erfgoedprijs in Mechelen

Dvd_saint_saucisse
 

De Mechelse Ciné- en Videoclub (Mecina) organiseerde op zondag 3 november 2019, naar aanleiding van haar 70-jarig bestaan, een erfgoedfilm festival.

 

Amateur-cineasten van verschillende Vlaamse filmclubs zonden 24 films in voor dit festival.  Een professionele jury nomineerde 9 films. Deze films werden geprojecteerd op groot scherm voor het publiek. Na de filmvoorstelling heeft de jury uiteindelijk de kortfilm ‘Saint-Saucisse’ bekroond met de eerste prijs als beste binnenlandse erfgoedfilm. De opnames werden in 2015 gemaakt tijdens de 500-ste editie van de Processie van Plaisance door 5 cameramannen van de Heistse filmclub. Daarbij werd Patrick Franceus gevolgd als schrijndrager in de Processie van Plaisance en als Saint-Saucisse in het voormalige café de Eendracht op de Markt.

 

De verantwoording van de jury luidde als volgt: Saint-Saucisse is een zeer authentieke film, waaruit blijkt dat volkse feesten nog steeds hun plaats hebben. De film handelt over een leuk, plezant en onbekend thema, dat mooi aansluit bij immaterieel erfgoed.

 

Volgens Wouter Van Springel, directeur van Breedbeeld, een organisatie die beeldmakers ondersteunt, is het onderwerp van de kortfilm Saint-Saucisse zeer humoristisch in beeld gebracht (erfgoed moet niet steeds té serieus zijn!). Tevens vindt hij dat er een paar interessante inhoudelijke en beeldende links zijn gelegd, zoals bv. het villen van de worst en de “gevilde heilige”. Daarenboven bevat de film ook een originele aftiteling. Deze zeer interessante, maar tegelijk entertainende film is volgens Wouter dé verdiende winnaar.

 

Cameraman en filmregisseur Werner Van den Bulck heeft namens de Heistse filmclub de eerste prijs in ontvangst genomen.

 

De filmreportage over de Sint-Bartholomeusommegang met de reuzen en de verenigingen van de stad, alsook de bekroonde kortfilm Saint-Saucisse over de merkwaardige traditie die aansluitend op de Processie van Plaisance is nog steeds als DVD te bekomen in de Geraardsbergse toeristische dienst de Permanensje voor 10 Euro.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2019
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief