Politie GERAARDSBERGEN / Lierde en haar partners ‘doppen’ erop los

Politie GERAARDSBERGEN / Lierde en haar partners ‘doppen’ erop los

Dopjes-kleuters
 

Voor het tweede jaar op rij deed politie Geraardsbergen/Lierde mee aan de Warmste Week. Met de slogan ‘Dopjes sparen = Centjes vergaren’ riepen ze burgers via hun website en sociale mediakanalen opnieuw op om zoveel mogelijk plastic dopjes te sparen en zo het BCG (Belgisch Centrum voor Geleidehonden) te steunen. Het geld dat de recyclage van de dopjes opbrengt, wordt immers besteed aan de opleiding van blindengeleidehonden. Maar liefst 400 kilogram aan plastic dopjes staat momenteel in het politiegebouw opgestapeld en wordt binnenkort aan het BCG bezorgd.

 

In tegenstelling tot 2018, liep de actie van eind 2019 over een periode van 2 maanden (18/10 tot 18/12) én werd er gewerkt met verschillende inzamelpunten. “Beter en ruimer, dat was het doel voor onze tweede deelname” zegt Karolien De Turck, consulente Communicatie bij politie Geraardsbergen/Lierde. “Partnerschap is één van onze pijlers en daarom vroegen wij al onze partners waaronder scholen, dorpsraden, stad/gemeente, OCMW, woonzorgcentra, …. om onze actie te steunen én te fungeren als dopjes-inzamelpunt” vervolledigt Karolien.

 

De oproep naar partners viel niet in dovemansoren. Burgers konden maar liefst terecht in 10 inzamelpunten, zowel gesitueerd in Geraardsbergen als Lierde. Zo deed dorpsraad Onkerzele mee, spaarden de senioren van woonzorgcentrum ’t Cautervelt massaal dopjes én ook heel wat scholen waaronder basisschool Klim Op (Zandbergen) en kleuterschool ’t Kapoentje (Lierde) droegen hun ‘dopje’ bij. Dat er ook heel wat creativiteit onder de partners zit, mag gezegd worden. Velen knutselden een eigen ‘dopjesmonster’ of ‘drop off’ box in elkaar (zie foto’s).

 

400 kilogram aan dopjes, dat is wat de actie heeft opgeleverd. Een ruime verdubbeling tegenover 2018, toen 180 kilogram werd ingezameld. Als je weet dat 1 kilo ongeveer overeenkomt met 400 dopjes, betekent dit een inzameling van ca. 160 000 dopjes! Al deze dopjes gaan nu naar een recyclagebedrijf dat ze koopt en hiervoor een bijdrage per kilo doorstort aan het BCG. Een kijkje op de website van het BCG leert ons dat een puppy heel wat geld kost. Er zijn dus massa’s dopjes nodig om een puppy te kunnen aankopen én op te leiden. Hoofinspecteur De Tandt, dankzij wie het korps ondertussen al jaren intern dopjes spaart, verduidelijkt “Met het inzamelen van de dopjes dragen we in feite 2 x ons steentje bij. Enerzijds helpen we een goed doel en anderzijds verkleinen we de afvalberg. De ingezamelde dopjes worden immers verwerkt tot een nieuw product. Op die manier zijn we ook ‘maatschappelijk verantwoord’ bezig want we helpen het milieu”.

 

Tot slot roept politie Geraardsbergen/Lierde alle burgers op om ook – buiten de Warmste Week – dopjes te blijven sparen. “Bij ons in het korps zal je geen dopjes vinden in onze PMD-zakken. Wij sparen ze immers het ganse jaar door en we doen bij deze een ‘warme’ oproep bij onze burgers om met ons mee te doen en dopjes apart te houden!” aldus Karolien.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jan 2020
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief