GERAARDSBERGEN - Atheneum klaar voor opleiding Defensie

GERAARDSBERGEN - Atheneum klaar voor opleiding Defensie

1180563_202001301437199972870
 

De krijgsmacht  wil een opleiding Defensie en Veiligheid opstarten in de derde graad van het middelbaar onderwijs. Het GO! Atheneum Geraardsbergen is een van de vijftien Vlaamse scholen die bereid zijn om dergelijke opleiding te organiseren.

 

Defensie kampt met een personeelstekort en daarbij gaan er in de komende 5 jaar heel wat militairen met pensioen. Om deze problematiek op te vangen willen ze jongeren  in de derde graad van het secundair warm te maken voor een carrière bij het leger. Zo zou men in september 2021 in vijftien Vlaamse scholen starten met een opleiding Defensie en Veiligheid in de derde graad. Het GO! Atheneum Geraardsbergen is al gepolst door Defensie, bevestigt Chris Teirlinck, technisch adviseur en coördinator van de school.

 

“We hebben dan ook de nodige ervaring en expertise want sinds 2009 bieden we een richting Maatschappelijke Veiligheid aan in een zevende specialisatiejaar. Het is een eenjarig traject waarbij we jongeren opleiden voor een job in de veiligheidssector. We werken hiervoor samen met onder meer de politie, brandweer, beveiligingsfirma’s en Defensie. Eén dag per week kunnen de jongens en meisjes zich verdiepen in één specifieke branche.”

 

Momenteel zijn er 110 leerlingen in de afdeling Maatschappelijke Veiligheid. “Daarvan volgen er 47 de richting politie, 20 kozen voor Defensie en 6 voor de brandweer, de rest gaat voor bewaking.” Vorig schooljaar stroomden 13 jongeren na hun opleiding in het Atheneum door naar het leger. “Ze kwamen onder meer terecht bij de infanterie,  de artillerie, de  verkenners en de marine, eentje koos voor een opleiding onderofficier en er slaagde zelfs iemand voor de test duiker-ontmijner, hij was de enige kandidaat die dit haalde. Het geeft aan dat onze opleidingen degelijk zijn. Tijdens het jaar bereiden we de leerlingen voor zodat ze zich batig kunnen rangschikken wanneer ze deelnemen aan de toelatingsproeven. Tevens brengen ze bezoeken aan verschillende eenheden van zowel de land-, lucht-, zee-, als medische component waar ze van heel wat militaire activiteiten kunnen proeven. Zo gingen ze in het verleden bvb naar het trainingscentrum van de Commando’s waar ze een ministage liepen. Ook in het centrum voor basisopleiding hebben ze een 2 daagse stageperiode doorlopen en 2 jaar geleden mochten we  ‘We fly to your dream’ een project om jongeren warm te maken voor een job bij de luchtmacht ontvangen.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2020
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 sep 2020

archief