GERAARDSBERGEN - Reuzengilde brouwt Reuzenbier

GERAARDSBERGEN - Reuzengilde brouwt Reuzenbier

Reuzenbier_bottelen1
 

De Geraardsbergse Reuzengilde opende het Reuzenjaar 2020 in februari met een bonte optocht en de grootse onthulling van een nieuw houten hoofd voor de reus Goliath. Na deze fantastische opener, is het drukke voorjaar voor de reuzen en de zakkendragers in het coronawater gevallen.

 

Hoewel het reuzenhart van de pijnders bloedt, blijven zij positief. Goliath, Gerarda, Kinneke Baba en Babaken Pis blijven in hun loods en de dragers blijven in hun  kot. Maar in moeilijke tijden ontstaan er zo vaak ook mooie dingen. Nu het openbare leven stil ligt, is dit de uitgelezen kans om heel wat werk te verrichten achter de schermen, waaronder experimenteren voor een eigen reuzenbiertje.

 

Reuzenbiertje

In 2018 kwamen enkele bestuursleden van de Reuzengilde op het idee om een eigen Reuzenbiertje te ontwikkelen. “Het idee om een etiketbier (bestaand bier) uit te brengen of een bier te laten brouwen, werd snel aan kant geschoven. Ofwel doen we het zelf ofwel doen we het niet.”, aldus Tom Goditiabois, mede-brouwer en ondervoorzitter van de Gilde. “Maar dat vraagt naast een brouwinstallatie, vooral ook tijd, kennis en kunde. In 2019, gingen we met vier leden van de Gilde aan de slag om het ambacht bierbrouwen onder de knie te krijgen en om te experimenteren en marktonderzoek te voeren.”

 

Er werden reeds enkele proefbrouwsels ontwikkeld. Den ‘Tripel Tricken’, een tripel biertje van 9% genoemd naar de ouderdomsdeken uit de brouwgroep. De ‘Reuzenbok’, een bruin biertje van 7,2%. Het ‘Bolleken Baba’, een amberkleurig biertje van 5% van het type ‘special Belge’. En het ‘Kloesjken’, een amberkleurige IPA van 6,7%.

 

Brouwerij Orbins

Robin Ronsyn, voorzitter van de Reuzengilde, speelde al langer met het idee om zelf bier te brouwen. “Tien jaar geleden volgde ik avondonderwijs ‘bierkenner’ in Gent. Toen besliste ik al dat ik ooit de tijd zou maken om zelf te brouwen. Ons idee om een reuzenbier te ontwikkelen, was de motivator om een thuisbrouwerij in te richten.”, vertelt Robin. “Het overdekt terras werd omgevormd tot microbrouwerij (foto) en de brouwinstallatie zelf kon ik overkopen van Bart Coppens, tevens mijn leermeester om de bierkennis om te zetten in de praktijk. De brouwerij is operationeel sinds oktober 2018. De naam ‘Orbins’ verwijst naar mijn vroegere chiro-bijnaam.”

 

Brouwerij Orbins is een hobbybrouwerij. Dit betekent dat er in kleine hoeveelheid thuis wordt gebrouwen en dat de biertjes ook enkel ter plaatse mogen gedegusteerd worden. Eén brouwsel levert ongeveer 4 bakken 33cl op, maar mogen niet verkocht worden of geproefd worden door externen.

 

Brouwen tijdens de lockdown

Door de drukke agenda ging er in het voorjaar 2020 normaal niet verder geëxperimenteerd worden. Maar daar is verandering in gekomen. “De lockdown is de uitgelezen kans om verder te werken aan een reuzenbiertje. Spijtig genoeg niet met reuzenvrienden, maar alleen in mijn kot. Het recept van het ‘Bolleke Baba’ werd bijgestuurd. Ik ben benieuwd naar het resultaat.”, aldus Robin. “Ondertussen zorgt Tom Goditiabois voor gereinigde flessen,  Jean Paul Defrère voor het ontwerp van een etiketje en Patrick Van Sinaey voor het proeven.”

 

De Reuzengilde zal ter promotie van de reuzen, een reuzenbier in het groot  lanceren, maar dit is nog niet voor dit jaar.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2020
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief