GERAARDSBERGEN - Schakelzorgcentrum vangt COVID-patiënten op

GERAARDSBERGEN - Schakelzorgcentrum vangt COVID-patiënten op

Zzz_delcour
 

Vanaf dinsdag vangt het schakelzorgcentrum in het ibishotel in Aalst de eerste coronapatiënten op die doorverwezen zijn door de ziekenhuizen van het ASZ en OLV. De Vlaamse regering gaf groen licht om het schakelzorgcentrum in gebruik te nemen. Het hotel is omgebouwd tot zorginfrastructuur waar patiënten terecht kunnen bij overbelasting van de ziekenhuizen.

 

Het schakelzorgcentrum is een ‘tussenschakel’ tussen het ziekenhuis en de thuissituatie, voor mensen die nog niet meteen naar huis kunnen. Samen met de ziekenhuizen A.S.Z. en OLV en de partners van de eerstelijnszones regio Aalst en Dender-Zuid werden alle voorbereidingen getroffen om het schakelzorgcentrum in te richten. Het schakelzorgcentrum vangt personen op uit Geraardsbergen, Aalst, Haaltert, Lede, Erpe-Mere, Denderleeuw en Ninove. Er is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen deze steden en gemeenten.

 

Bij de opening werden de eerste 4 patiënten opgenomen. Vandaag worden nog eens 11 personen verwacht.

 

Voor wie is het bestemd?

Het schakelzorgcentrum is letterlijk een tussenschakel tussen de thuisomgeving en het ziekenhuis. Een vermoedelijk besmette of zieke persoon kan, na voorverwijzing door de huisarts, terecht in de zogenaamde ‘triage-post’. Een verpleegkundige stelt de patiënt een aantal vragen en neemt enkele parameters. Na onderzoek door een arts kan je al dan niet doorverwezen worden naar het ziekenhuis (voor verder onderzoek of opname) of je kan in quarantaine geplaatst worden.

 

Wie medisch gezien het ziekenhuis mag verlaten, maar thuis niet kan rekenen op de nodige zorg kan terecht in het schakelzorgcentrum. Het schakelzorgcentrum biedt ook medisch toezicht voor mensen die besmet zijn met COVID-19, niet thuis kunnen blijven, maar nog niet meteen naar het ziekenhuis moeten.

Ook in deze gevallen verloopt de aanmelding steeds via de lokale ziekenhuizen. De COVID-artsen zijn immers het best geplaatst om te beoordelen of het schakelzorgcentrum de geschikte opvang kan bieden voor de patiënt.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 16 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Marc Colpaert | 01 sep 2020

archief