Rotary GERAARDSBERGEN schenkt OZC Sint-Vincentius €2500 voor strijd tegen corona

Rotary GERAARDSBERGEN schenkt OZC Sint-Vincentius €2500 voor strijd tegen corona

Schenking-rotary
 

De gehandicaptenzorg staat in de strijd tegen het coronavirus voor een extra grote uitdaging. Rotary Club Geraardsbergen heeft dat goed begrepen en schenkt OZC Sint-Vincentius 2500 euro voor de aankoop van beschermingsmateriaal.

 

De woonzorgcentra staan in het oog van een mediastorm, maar de aanpak van het coronavirus in de gehandicaptenzorg blijft onderbelicht. Nochtans hebben net deze voorzieningen te maken met bijkomende moeilijkheden door de eigenheid van hun doelgroep. Een groot deel van de 180 bewoners in Ondersteunings- en Zorgcentrum Sint-Vincentius behoort tot de risicogroep en heeft bovendien een diepverstandelijke beperking. Ze kunnen zelf niet aangeven dat er iets scheelt, waardoor het zorgpersoneel aangewezen is op de observatie van gedrag. Wat in gewone tijden al een uitdaging is, bemoeilijkt nu de vroegtijdige opsporing van symptomen.

 

Bewoners zijn verdeeld over 17 leefgroepen van telkens een tiental personen. In de leefgroep heeft een bewoner zijn of haar eigen kamer, maar dagactiviteiten vinden plaats in een gemeenschappelijke leefruimte. Door hun beperkte zelfstandigheid zijn kamerquarantaines voor gezonde bewoners uitgesloten. Daarom is elke leefgroep bij het begin van de crisis in sociale groepsquarantaine geplaatst. Bewoners mogen de groep enkel verlaten onder begeleiding, bijvoorbeeld om een wandeling te maken in de tuin. Weinig medewerkers hebben nog hetzelfde takenpakket als voor de crisis. Begeleiders maken bedden op en doen de was, onderhoudspersoneel is bijna voltijds bezig met ontsmetten en een deel van de logistieke taken zijn overgenomen door stafleden. “Het vraagt heel wat puzzelwerk om in deze omstandigheden de normale werking zoveel mogelijk in stand te houden”, geeft personeelsdirecteur Marleen Van Sinaey aan. “Gelukkig leggen onze medewerkers de nodige flexibiliteit aan de dag”.

 

“Mede dankzij de taakoverschrijdende inspanningen van alle diensten, is het aantal besmettingen binnen onze muren voorlopig beperkt gebleven tot één”, zegt algemeen directeur Ann Taelemans. “De bewoner in kwestie liep de besmetting enkele weken geleden op bij een externe consultatie en is daarna meteen in medische quarantaine geplaatst. Hij is aan de betere hand.” Het zorgcentrum heeft een leefgroep omgevormd tot hospitaalgroep om gevallen van COVID-19 in de beste omstandigheden te kunnen verzorgen. Begeleiders zijn in snel tempo bijgeschoold.

 

Een van de leefgroepen is omgevormd hospitaalgroep, om een mogelijke piek in het aantal besmettingen op te vangen. Tijdelijke wanden scheiden zuivere en potentieel besmette zones.

 

De directie is blij verrast door de spontante steunbetuiging van Rotary Geraardsbergen: “Met onze huidige voorraad beschermingsmateriaal kunnen we de strikte voorzorgsmaatregelen nog zeker een maand aanhouden. Maar de verwachting is dat zorgcentra een tandje zullen moeten bijsteken als de overheid de richtlijnen voor de bredere samenleving versoepelt. Schenkingen als deze zijn dus meer dan welkom.” Voorzitter Dirk Van Huffel, Rik Leeman en Damien Allert van Rotary Geraardsbergen kwamen de cheque persoonlijk overhandigen, weliswaar vanop veilige afstand.

 

De medewerkers van OZC Sint-Vincentius zijn ook dankbaar voor de morele steun die ze uit verschillende hoeken mogen ontvangen. Hoewel ze het zelf moeilijk hebben, sturen ouders en familie kaartjes met bemoedigende boodschappen. Eind deze week steekt de lokale radiozender SU fm het zorgcentrum een hart onder de riem met verzoekplaatjes van bewoners, familie en personeel. De vestiging in Viane komt op vrijdag 24 april aan bod tussen 12 en 15 uur, Deftinge is op zondag 26 april aan de beurt van 12 tot 14 uur. De uitzendingen zijn te beluisteren op 106.9 fm in Geraardsbergen/Lierde, op 106.6 fm in Ninove en via sufm.be.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2020
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 sep 2020
Marc Colpaert | 20 jul 2020

archief