In 2020 geen terrasbelasting in GERAARDSBERGEN

In 2020 geen terrasbelasting in GERAARDSBERGEN

101672245_250045276448450_330608835641212928_n
 

Half maart 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad dat cafés en restaurants  gesloten zouden blijven. Een met onze genen verwante activiteit hield op te bestaanen niet alleen de cafébazen, maar ook de klanten bleven verweesd achter: weg die pint, weg de sociale babbel. Maar er was dat niet alleen: Het is algemeen geweten dat de horeca wellicht het zwaarst getroffen is door de Corona-crisis.

 

Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar een heropstart die uiteindelijk op 8 juni een feit zal zijn. Daarbij dient benadrukt dat de horeca enkel onder strenge voorwaarden weer open mag.

 

Zo moet er 1,5 meter tussen de tafels worden gehouden. Ook mogen er maximaal tien mensen aan een tafel zitten en moeten obers mondkapjes. dragen.

 

Deze regels hebben tot gevolg dat er tegenover vroeger, minder ruimte is om eenzelfde aantal klanten een plaats geven. Tooghangers moeten wijken en een stoel zoeken.

 

Om daaraan te trachten te verhelpen heeft het stadsbestuur van Geraardsbergen aan alle horeca-voorzieningen  de gelegenheid gegeven om – op openbaar domein -een bestaand terras uit te breiden ofruimte te voorzien voor een nieuw terras. Bijna 30 cafés en restaurant zullen gebruik maken van deze opportuniteit, ook in deelgemeenten.

 

Tegelijkertijd heeft het schepencollege beslist om in 2020 geen terrasbelasting toe te passen, dus ook op de uitgebreide of nieuwe terrassen.

 

Burgemeester Guido De Padt is tevreden  dat de eerste relancestappen worden gezet. “ De horeca heeft het heel moeilijk gehad, vandaar dat we graag  in de bres springen om meer ruimte te creëren voor een veilig genieten van spijzen en dranken. Dat is ook de reden waarom we in 2020 over het ganse grondgebied geen terrasbelasting zullen vragen.  We hebben er alle belang bij dat cafés en restaurants verder financieel gezond blijven.”

 

Ann Panis, schepen voor middenstand en cultuur voegt eraan toe :  “Na onze contacten deze week met de horeca uitbaters constateerden we dat niet enkel zij staan te popelen om te kunnen heropstarten, maar ook hun cliënteel. Een café of restaurant bezoek is voor sommige mensen ook een sociaal bindmiddel en laat dat nu juist zijn wat vele mensen na deze periode van lockdown nodig hebben. Uiteraard zal onze dienst economie onze horeca na deze heropstart ook nog bijstaan. Naarmate de maatregelen zullen versoepelen zullen we er met onze dienst cultuur alles aan doen om van onze stad tijdens de zomermaanden een leuke ‘place to be’ te maken. En daar maakt de horeca en het handelscentrum een belangrijk onderdeel van uit. We wensen hen alvast een zeer goede heropstart toe en hopen dat onze inwoners hen een warm hart toedragen door vanaf maandag voor hen eens uit hun kot te komen.”

 

Burgemeester De Padt benadrukt dat dit een eerste aanzet is van geïntegreerd relanceplan dat begin juli aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. “Het zijn onwezenlijke tijden waarvan we het bestaan nooit hebben durven dromen. Het is onze taak en plicht om onze schouders te zetten onder het creëren van een  hertekende samenleving, waarbij ons aanpassingsvermogen danig op de proef wordt gesteld. Daarbij moeten we beseffen dat het virus nog steeds aartsgevaarlijk aanwezig is. Het is en blijft opletten geblazen. Uit uw kot, maar niet te zot!”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2020
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Jimmy Godaert | 06 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 sep 2020

archief