Inwoners verwachten meer van Den Bleek en het Dokhuis in GERAARDSBERGEN volgens Rebus

C21

Inwoners verwachten meer van Den Bleek en het Dokhuis in GERAARDSBERGEN volgens Rebus

Sam_4309__kopie_
Het Dokhuis ligt er vervallen bij. Foto Armand
 
Armand Matthijs, voorzitter van Rebus, is niet blij met de op stapel staande aanpassingen aan Den Bleek. Het kan volgens hem veel beter aangepakt worden. Hij geeft hieronder dan ook zijn idee rond Den Bleek en het dokhuis weer.  Zaterdag 31 oktober wordt het eerste voorontwerp van aanpassingen aan Den Bleek
voorgesteld met info, wat cultuur en een spetterend vuurwerk. Maar niet in het dokhuis! Zelf hebben we enige tijd mee gewerkt ‘in de zandbak’ aan dit project namens de deelgroep ‘Buurt en burgers’. Het resultaat beantwoordt geenszins aan wat inwoners mogen verwachten van deze historische plek in het stadscentrum"; aldus Armand Matthijs van Rebus. Daarom zullen we er niet bij zijn en nodigen we ook niet niemand uit om deel te nemen aan deze zoveelste stunt van tijd- en geldverlies.
"We verduidelijken ons besluit bij het troosteloos beeld van het al jaren afgesloten dokhuis. We hebben de tweede zomer zonder ‘open dok’ achter de rug. Het dokhuis en de andere bleekomgeving was al langer gesloten en verwaarloosd. Inspanningen om daar een loop- en wandelparcours aan te leggen werden niet ondersteund
of zelfs gesaboteerd. Ook het snoeien langs het wandelpad in Bleekbos werd geweigerd. De weg langs de Dendergracht en onder de Guilleminbrug bleef wel open en toegankelijk. Intussen waren de nodige(?) werken aan de stuwen en sluis aangevat. Als allereerste sneuvelde hier de voetgangers- en fietsovergang naar de andere oever (grasjaagpad) van de Dender. Voor altijd?
Nu de riolerings- en waterzuiveringswerken aan den Buizemont zijn afgerond, krijgen we een zuiverder en welriekend gras-jaagpad. Vanaf 2004 met een paar Abdij-vrienden geijverd om de bronnengordel rond de Oudenberg bovengronds en verfrissend te laten stromen op de Vesten, Markt… Waar vroeger Manneken-pis plaste vanuit de bronnenstroom… Bij de zogenaamde renovaties van Vesten, Markt, Kaaien werden deze bronnen opgevangen in een rioolstelsel naar de Dender. Om zo nog wat meer watervloed te veroorzaken…Want opeenvolgende bestuursploegen verharden en verhoogden de Denderoevers en gaven alleen plaats aan vervuilend overstromingswater in het stadscentrum. Het openlucht zwembad werd voorheen gevoed met Denderwater en later vanuit opgepompt grondwater. Als vereniging hebben we steeds sinds 2010 de aandacht gevestigd op de verwaarlozing van den Bleek en meer. Ook de mogelijke gedeeltelijke omschakeling van de omgeving vereiste geenszins dat het geheel moest gesloten worden",aldus Armand.
 
Rebus koos en kiest vandaag vanuit een ruim algemeen belang voor een plaats waar er meer plaats komt voor water: een zwemvijver, diverse verfrissingsmogelijkheden, een grote(re) vijver vanuit en verbonden met de Dendergracht. Ook op de Dender is waterrecreatie mogelijk. De rest en het geheel van het terrein is gericht op natuurontwikkeling, spelen, ontmoeting, bewegen (lopen, fietsleerparcours, oefenplaats voor bewegingsmogelijkheden), verwijzing naar erfgoed (kleine Dender, bleekweide, volkssporten…). De aanslepende corona-pandemie en de oudere klimaatcrisis maakten pijnlijk duidelijk wat de dreiging is van een tekort en teveel aan water. Er is een grote nood aan temperatuurverkoeling overal en zeker in bebouwde centra. 
 
Bleek-voorstel in een notendop:
-Een gezonde zwemvijver op een terrein met een ruime Bleekvijver
-een steeds open dokhuis als ontmoetings-, creatief en bewakingscentrum
-rond de Bleekvijver: ruimte voor gezonde beweging, spel, natuurontwikkeling,
erfgoedzorg, creativiteit en cultuur
-Autovrije afzonderlijke verbindingswegen voor iedereen: rollers, stappers, trappers en varende naar en langs den Bleek en de Dender.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 30 apr 2021
Jimmy GODAERT | 28 apr 2021

archief