GERAARDSBERGEN - Graag werk maken van het onderhoud van bepaalde voetwegen

GERAARDSBERGEN - Graag werk maken van het onderhoud van bepaalde voetwegen

Rapidebaan_2
Hier geraakt men niet door!. Ingezonden foto
 
Rapidebaan_3
Ook aan deze kapel geraakt men niet. Ingezonden foto
 
Beweging- en sportproject Rebus vzw wilt dat de stad Geraardsbergen dringend werk maakt om een voetweg in Ophasselt, opnieuw begaanbaar maakt voor wandelaars. Zeker nu de laatste tijd steeds meer mensen hun eigen streek al wandelend aan het ontdekken zijn. Het gaat over de Buurtweg 21 tussen de Rapidelaan 27 en Bildeken 21 in Ophasselt. Deze buurtweg, een typische kerkwegel, start aan de westkant van woning 27 aan de Rapidelaan. Achter de woning is de weg toegankelijk en begaanbaar. Maar verder op zijn de hoge netels niet gemaaid door de stad. De buurtweg loopt verder langs een weiland. Een mooie rij meidoorns aan de noordkant groeit nu tot over de buurtweg en maakt de doorgang feitelijk onmogelijk. Dat is zo tot aan een ruime, leegstaande kapel langs het traject(maar wel met een nieuw dak). Even verderop loopt de weg door een akker. Nu een maisveld waar regelmatig met een quad wordt doorgereden. De weg eindigt op een losweg die uitmondt aan Bildeken, ten zuiden van woning 21. Daar tegenover situeert zich de grote verkaveling (met centrale geredde kapel) die aansluit bij de plaatselijke basisschool en de plaatselijke voetbalploeg van Ophasselt. "De buurtweg is langs beide kanten even toegankelijk maar duidelijk niet volledig begaanbaar. Dit is duidelijk in tegenstrijd met artikel 38 3° ‘Het is verboden de toegang tot een gemeenteweg of het gebruik en beheer ervan te belemmeren, te hinderen of onmogelijk te maken.’(decreet over de gemeentewegen vanaf 1.9.2019). 
Gemeenten kunnen overtredingen (van aangelanden) aanpakken met gemeentelijke administratieve sancties(art 39). Het mag zeker nog even herinnerd worden dat genoemde wegen in deze barre tijden nog belangrijker werden voor de verplaatsingen en de gezondheidsbevordering van alle inwoners. We kijken dan ook uit naar het herstel van de bruikbaarheid van voetweg 21 en meer rechtszekerheid voor de andere gemeentewegen.", aldus Armand Matthijs.

Het college van burgemeester en schepenen kan elke overtreder een last opleggen tot herstel van de overtreding(art. 40) of kan in spoedeisende gevallen bestuursdwang toepassen (art. 41). 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 nov 2020
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief