GERAARDSBERGEN - CD&V-raadslid Jef Van der Mynsbrugge wil statiegeld invoeren op drankblikjes en plastic drankflessen

GERAARDSBERGEN - CD&V-raadslid Jef Van der Mynsbrugge wil statiegeld invoeren op drankblikjes en plastic drankflessen

A_geraardsbergen_jef_
Jef Van Der Mynsbrugge. Ingezonden foto
 
Editie_galmaarden_afval_blik_2__kopie_
Jef wil minder blikjes vinden naast de kant van de straat. - Foto Marc Colpaert
 
CD&V-raadslid Jef Van der Mynsbrugge riep tijdens de vorige gemeenteraad de stad op, om als lid van de statiegeldalliantie, deel te nemen aan hun 'Yes We Can'-campagne. Deze positieve en kleurrijke campagne wil ervoor zorgen dat het statiegeld op drankblikjes en plastic drankflessen er echt komt.
Geraardsbergen is een heel uitgestrekte stad met heel wat wegen op haar grondgebied. In de grachten langs die wegen liggen blikjes en soms ook ander afval. "Ons stadsbestuur spaart kosten noch moeite om de hardnekkige zwerfvuil- en sluikstortproblematiek aan te pakken. Het kost de gemeenschap geld, dat niet voor andere nuttige investeringen gebruikt kan worden. Zwerfafval is ook schadelijk voor de landbouw en de dieren, want die blikjes in bermen, grachten en weiden komen vaak bij de weidedieren terecht.
Ondanks alle inspanningen zoals opruimacties van verschillende verenigingen, inzet van
gemotiveerde vrijwilligers, sensibilisering van de bevolking, … blijft onze stad kampen met deze problematiek", aldus Jef.
 
Yes We Can-campagne van de statiegeldalliantie
 
Geraardsbergen is, net zoals 1075 andere Belgische en Nederlandse organisaties, lokale overheden, verenigingen en bedrijven aangesloten bij de statiegeldalliantie. De statiegeldalliantie vraagt om statiegeldsysteem in te voeren voor drankblikjes en grote en kleine plastic drankflessen. Raadslid Jef Van der Mynsbrugge riep tijdens de vorige gemeenteraad de stad op om als lid van de statiegeldalliantie deel te nemen aan hun 'Yes We Can'-campagne. Dit is een positieve en kleurrijke campagne met als doel een gemotiveerd zetje te geven zodat het statiegeld er ook echt komt. “Ik ben ervan overtuigd dat het invoeren van dit statiegeld een noodzakelijke aanvulling en voorwaarde is voor een succesvol zwerfvuilbeleid.” maakt raadslid Van der Mynsbrugge zich sterk. Uit een bevraging van GfK Social and Strategic Research blijkt trouwens dat 82 procent van de Belgen voorstander is statiegeld op plastic flessen en blikjes.
“Het lokaal bestuur Geraardsbergen is sinds 2018 lid van de statiegeldalliantie en staat nog steeds resoluut achter de idee, dat statiegeld op drankverpakkingen moet worden ingevoerd. Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren. Een deelname aan de Yes We Can-campagne is een initiatief dat ik dan ook ten volle steun!” reageert schepen van milieu Martine Duwyn enthousiast. https://statiegeldalliantie.org/yes-we-can

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief