GERAARDSBERGEN - Maart, de jeugdboekenmaand een feestmaand voor boekenbeesten in 't Karmelieten!

GERAARDSBERGEN - Maart, de jeugdboekenmaand een feestmaand voor boekenbeesten in 't Karmelieten!

20210313_100351_1_
 
631842bc-936a-42c1-9dfd-565c5acf20f5
 
93a7d307-a917-49d1-b6a1-894cb421ce3a
 
Ook in de basisschool Karmelieten, ging de 50ste verjaardag van de jeugdboekenmaand niet ongemerkt voorbij. Gedurende het schooljaar wordt er, zoals elk jaar, aandacht besteed aan boekenpromotie, maar tijdens dit jubileumjaar mocht het al wat meer zijn. Verschillende initiatieven werden dit jaar geboren: uitzonderlijke tijden brengen uitzonderlijke creativiteit naar boven. Geen beestje krijgt het leesbeestje klein! 
Onze ouders zorgden er mee voor dat onze lees- en verhaalhonger gevoed werden. Ouders namen filmpjes op terwijl ze voorlazen en bezorgden ons mooie momenten tijdens een voorleesontbijt. Dankjewel daarvoor! Dankzij hun inspanningen, wonnen we een fantastisch leesboekenpakket, geschonken door het VCOV.
Onze voorleestent op onze speelplaats was een enorm succes: in ons groene kader mocht dit zeker niet ontbreken, lezen in de natuur! Een bewijs dat boeken niet alleen een schoolbankgegeven zijn. Leesmotivatie stond centraal ! Onze kids houden er zelfs een leesdagboek met leuke verwerkingen op na. Een nieuwe cover maken voor een boek, een plattegrond van een setting, een inkomticket voor de verfilming van hun favoriete boek, een interview met hun lievelingspersonage, …. Elke creatieve verwerking is goed om aan medeleerlingen te tonen en te vertellen welk boek een aanrader is! 
De startshow van de jeugdboekenmaand was ook bij ons het startschot voor een feestelijke leesmaand. Hier zagen we Wouter Deprez passeren, voor sommigen nog een onbekende, maar nu een zeer geliefde schrijver in het vijfde leerjaar. Zijn kortverhalen van Baron van Muchhausen spraken ons zo aan, dat we zijn verhalenbundel  omzetten in dynamische canvassen, geen gewone schilderijen, maar schilderijen waar we tijdens het voorlezen iets mee ‘doen’, zoals het verhaal uitbeelden. We trokken zelfs onze stoute schoenen aan en stuurden Wouter Deprez onze creaties, hij herkende er zijn verhalen in en grapte dat hij zijn illustrators voor zijn volgende boek hadden gevonden. 
Dat prentenboeken, graphic novels,  best ook voor grotere kinderen (en leerkrachten) zijn, hebben we ook aangetoond, van ridderverhalen tot een eigen tocht doorheen onze middeleeuwse stad was maar een kleine stap. 
In deze tijden mag multimedia niet ontbreken, de bib voorzag ons van een ‘virtuele uitstap’ in hun boekenassortiment door de bibsteractiviteit. Onze chroombooks werden onze boekenrekken, we snuisterden en bladerden doorheen boeken, quizden erop los en kozen ons volgende leesboek….

Wanneer je doorheen onze school wandelt, is er heel wat te bespeuren van onze fijne leeservaringen. De jeugdboekenmaand loopt naar zijn einde maar de leesmicrobe in ‘t Karmelieten loopt door! 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 apr 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief