GIESBAARGSE Jeugd zet jeugdruimte op de kaart

C21

GIESBAARGSE Jeugd zet jeugdruimte op de kaart

Maretak_jongen
Kinderen en jongeren hebben nood aan ruimte om jong te kunnen zijn.

Kinderen en jongeren hebben nood aan ruimte om jong te kunnen zijn, zowel in het centrum als in de deelgemeenten. Een plaats waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze kunnen spelen, rondhangen, experimenteren en nog zoveel meer! Fernand Van Trimpont, schepen van jeugd, benadrukt dat buiten kunnen spelen meer dan ooit van belang is: “De voorbije maanden hebben geleerd hoe belangrijk buiten spelen voor kinderen is. Veilige speelruimte in alle deelgemeenten wordt een belangrijke focus in ons jeugdbeleid.”

Een visie op jeugdruimte

De jeugddienst wil ervoor zorgen dat elk kind en elke jongere in Groot-Geraardsbergen de ruimte krijgt om jong te zijn en zich hier thuis te voelen. De openbare ruimte moet toegankelijk ingericht zijn en ontwikkeld worden in samenspraak met hen. Er is extra aandacht voor mobiliteit zodat kinderen en jongeren zich zo zelfstandig mogelijk kunnen bewegen in de stad. Ruimtes met oog voor de natuur en een multifunctioneel karakter zorgen voor aantrekkelijke plekken over generaties heen. Elk kind en elke jongere in Geraardsbergen moet toegang hebben tot een uitgebreide, aantrekkelijke infrastructuur dicht en verder van huis om elkaar te ontmoeten.

Samen met de buurt

De jeugddienst bouwde de afgelopen jaren al verschillende speelpleintjes. Deze kwamen er vaak omdat de vraag zich op die bepaalde momenten stelde. Sinds kort wordt de jeugddienst ook betrokken bij de voorbereidingsbijeenkomsten voorafgaand aan een verkavelingsaanvraag. Hierdoor kunnen opmerkingen in verband met jeugdruimte in een nieuwe wijk van bij de start meegenomen worden. Ook de ontwikkeling van nieuwe speelpleintjes gebeurt samen met de kinderen uit de buurt. Zoals bij het laatste pleintje dat gebouwd werd, in de wijk Steenbakkerij. In 2019 werden kinderen (en hun ouders) betrokken bij de ontwerpfase, zo kon de jeugdruimte meer worden afgesteld op de noden van de buurt.

12 speelpleintjes

Momenteel zijn er twaalf sport- en speelpleintjes in Geraardsbergen en haar deelgemeenten. Het potentieel van die bestaande jeugdruimtes wordt echter niet altijd ten volle benut. Zo zijn sommige pleintjes niet meer afgestemd op de huidige buurtbewoners. Deze wil de jeugddienst één voor één moderniseren, door de buurt bevragen en kijken wat hun nood is. Op dit moment bekijken ee twee sportpleintjes: één in de Radenberg te Idegem en één in de Waaienberg te Goeferdinge.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2021
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 28 apr 2021

archief