Twee nieuwe ooievaarspalen in GERAARDSBERGEN

C21

Twee nieuwe ooievaarspalen in GERAARDSBERGEN

Https___static
Bij Natuurpunt hopen ze dat de nestpalen het begin van een kolonie vormen
 

Natuurpunt Boven Dender heeft in twee van haar natuurgebieden heeft ooievaarspalen geplaatst. De vereniging hoopt dat de bijkomende nestplaatsen, samen met de al aanwezige ooievaars, de aanzet vormen tot een heuse ooievaarskolonie.

Één van de ooievaarspalen staat in de Boelaremeersen bij de Denderbrug in Schendelbeke. De tweede in de Gemene Meers, langs de Dijk te Idegem. Beide goed zichtbaar vanaf het jaagpad.

Sinds 2013 broedt er in Onkerzele-Schendelbeke een ooievaarskoppel. Aanvankelijk in het provinciaal domein De Gavers, sinds 2016 op een afgeknotte populier in de Boelaremeersen langs de Pijlekaartstraat te Schendelbeke. In totaal werden al 14 jongen grootgebracht. Mogelijks heeft het natuurbeheer van Natuurpunt in de ruimere Dendervallei een rol gespeeld in de keuze van de ooievaars om zich hier te vestigen. Hoewel ooievaars opportunistisch zijn en een zeer gevarieerd dieet hebben, hebben ze immers een voorkeur voor vochtige graslanden, rijk aan insectenleven en regenwormen.

Het mannetje is al die jaren dezelfde. Hij werd in 2010 geboren in Planckendael. Sinds 2019 is ook het wijfje hetzelfde. Het koppel wordt door de buurt in het hart gedragen en kreeg zelfs een naam: Arthur en Mascara. Hun aanwezigheid trekt andere ooievaars aan. Zo bleven dit jaar verschillende jong volwassen vogels langdurig in het gebied rond hangen. Eentje bouwde zelfs een begin van een nest bij het sas te Idegem.

Met de twee palen wordt er nestgelegenheid voorzien voor deze jonge vogels.  Misschien wordt dit het begin van een kleine kolonie. Tegelijk wordt een alternatief geboden aan Arthur en Mascara voor de dag dat hun dode nestboom het begeeft.

De twee ooievaarspalen werden geplaatst door een gespecialiseerd bedrijf. Natuurpunt Boven-Dender en de stad Geraardsbergen namen al de kost van één paal voor hun rekening. Voor de tweede paal werd een crowdfunding actie opgestart om zoveel mogelijk mensen bij dit projectje te betrekken.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2021
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief