GERAARDSBERGEN - Groen Geraardsbergen heeft vragen bij inplanting kazerne in Schendelbeke

C21

GERAARDSBERGEN - Groen Geraardsbergen heeft vragen bij inplanting kazerne in Schendelbeke

Editie_geraardsbergen_de_gavers_3__kopie_
Groen Geraardsbergen heeft vragen bij het plaatsen van een kazerne.- Foto Marc Colpaert
 
Groen Geraardsbergen heeft heel wat vragen bij de mogelijke inplanting van een “kwartier (kazerne) van de toekomst” in Schendelbeke. Het was op de gemeenteraadszitting van 9 november 2021 dat NVA-raadslid Ilse Roggeman de kat de bel aanbond door te stellen dat Geraardsbergen zich kandidaat moest stellen voor de inplanting van een legerkazerne. In zijn repliek toonde burgemeester heel wat twijfel bij de haalbaarheid hiervan. Het was dan ook verbazend toen bleek dat Geraardsbergen dan toch zijn kandidatuur had gesteld. Groen Geraardsbergen stelt zich hierbij vragen bij de opportuniteit en de haalbaarheid.
 
Vanuit de provincie wordt gesteld dat Geraardsbergen zich dient te profileren als landbouwgemeente. Met dit project wordt heel wat waardevolle landbouwgrond (50ha) opgegeven. In welke mate is de inplanting van een kazerne en aanhorende diensten te verantwoorden nabij een woongebied en het natuurgebied ‘de Moenebroek’. Echt ongeloofwaardig wordt het wanneer men in de kandidatuurstelling leest dat men de mogelijkheid van een oefenterrein voorziet op een terrein waar een ondergrondse hogedrukgasleiding loopt. Hierbij moet men ook weten dat het leger geen oefenterreinen voorziet in de buurt van woningen.
 
Heel wat mensen stellen zich ook vragen bij de veiligheid en dit naar aanleiding van de recente situatie in Oekraïne.
 
Recent werd op een vergadering met vertegenwoordigers van verschillende dorpsraden gesteld dat Geraardsbergen kiest voor transparantie in kader van co-creatie, alsook voor heldere en eerlijke communicatie.
In het licht van dit project is dit geenszins het geval. Verschillende personen, o.a leden van de gemeenteraad en de voorzitter van de dorpsraad van Schendelbeke werden aangemaand niets te “lekken” over de kandidatuurstelling van Geraardsbergen.
 
Qua tewerkstelling wordt er met cijfers gegoocheld. Men praat over 1.000 tot zelfs 2.100 tewerkstellingsplaatsen. Groen stelt zich de vraag hoeveel plaatsen netto mogelijk zijn voor de plaatselijke bevolking. Kortom, Groen Geraardsbergen ziet geen heil in dit project omwille van de veelzijdige hinder die dit zal veroorzaken voor de omgeving.
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 apr 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief