GERAARDSBERGEN - Door de aanhoudende droogte doet het Lokaal Bestuur Geraardsbergen een oproep naar de burgers om spaarzaam om te gaan met water

C21

GERAARDSBERGEN - Door de aanhoudende droogte doet het Lokaal Bestuur Geraardsbergen een oproep naar de burgers om spaarzaam om te gaan met water

Geraardsbergen_stadhuis
Illustratiebeeld. Foto Marc Colpaert
 
De voorbije weken viel er nauwelijks neerslag in Vlaanderen. Daarom hebben de Vlaamse waterbeheerders beslist om preventieve waterbesparende maatregelen te treffen en de watervoorraden optimaal te benutten. Ook Lokaal Bestuur Geraardsbergen roept haar burgers op om spaarzaam om te gaan met water zodat we altijd kraanwater ter beschikking hebben voor essentiële zaken als drinken, koken en wassen deze zomer.
 
Weinig neerslag
 
Na de uiterst droge maand maart en de beperkte neerslaghoeveelheden van begin april, viel er in de tweede helft van april nauwelijks neerslag. Hierdoor zijn de peilen en afvoeren van de bevaarbare waterlopen verder gedaald.Ook in verschillende onbevaarbare waterlopen worden lage en zeer lage debieten waargenomen, waarbij op een aantal locaties de ecologische minimumdebieten onderschreden worden. De waterbeheerders hebben daarom beslist om preventieve waterbesparende maatregelen te nemen en de watervoorraden optimaal te benutten.
 
 
Code geel
 
De droogtecommissie, die in actie komt bij aanhoudende of dreigende droge periodes met algemene watertekorten, heeft op 4 mei 2022 beslist om het beheerniveau in Oost-Vlaanderen op te schalen van niveau 0 (normaal beheer – code groen) naar niveau 1 (preventieve maatregelen – code geel).
 
“We bevinden ons momenteel in de waakzaamheidsfase en willen iedereen oproepen om spaarzaam om te gaan met water. Momenteel zijn er geen problemen met de drinkwatervoorziening. De situatie wordt verder opgevolgd door de bevoegde diensten,” zegt schepen van Milieu Stephan De Prez.
 
 
 
Tips om water te besparen
Voorbeelden om spaarzaam om te springen met regenwater en drinkwater zijn onder andere:
 
Laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen, wassen, afwassen…;
Laat je veel koud water lopen alvorens je warm water hebt? Vang het koude water dan op en gebruik het om bijvoorbeeld planten water te geven;
Zet de wasmachine en vaatwasmachine enkel op als ze volledig gevuld zijn;
Besproei het gazon niet onnodig;
Gebruik regenwater waar het kan. Plaats een regenwaterput of schaf een regenton aan. Tot 30 mei 2022 kunnen alle inwoners van Geraardsbergen een duurzame regenton aankopen via een groepsaankoop. Surf voor meer info naar www.geraardsbergen.be/groepsaankoop-1000regentonnen.
Meer tips om water te besparen vind je op www.geraardsbergen.be/tips-water-besparen.
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief