GERAARDSBERGEN - Twee draaiorgelspelers verdedigen Vlaams-Brabantse kleuren tijdens Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2022 in Geraardsbergen

C21

GERAARDSBERGEN - Twee draaiorgelspelers verdedigen Vlaams-Brabantse kleuren tijdens Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2022 in Geraardsbergen

Editie_geraardsbergen_markt_2__kopie_
Binnenkort heel wat orgels in de straten van Geraardsbergen.- Foto Marc Colpaert
 
Het Belgisch kampioenschap voor het eerst in Geraardsbergen. Op zaterdag 17 september 2022 organiseren Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica de 11de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel kunnen dingen. Vijftien draaiorgelspelers doen een gooi naar de nationale titel. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.
 
Het B.K. Orgeldraaien vond zijn oorsprong in het Pajotse dorpje Eizeringen, waar humorist en draaiorgelliefhebber Geert Hoste met de hulp van de gebroeders Panneels van de herberg In de Verzekering tegen de Grote Dorst de eerste drie edities organiseerde. Vlaams-Brabant vaardigt dit jaar twee orgeldraaiers af: Jean-Pierre Draps uit Wolvertem en Seraphin Weiss uit Betekom. Seraphin mocht al tweemaal de wisselbeker mee naar huis nemen.
 
Het B.K. lokt telkens heel wat bezoekers. Dit jaar valt de wedstrijd samen met de Geraardsbergse stadsopendeurdag van 17 september.
 
“We zijn verheugd het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te mogen ontvangen in Geraardsbergen. We dragen deze editie op aan de Geraardsbergse draaiorgel-expert en één van de bezielers van het Hooghuys-festival, Etienne Hernou, die eerder dit jaar overleed. Dat het kampioenschap samenvalt met onze stadsopendeurdag is een mooie meerwaarde voor beide evenementen”, zegt schepen van Cultuur Ann Panis.
 
“Het belooft een hele mooie editie te worden. Prachtige straatorgels en mooi versierde handdraaiorgeltjes zullen het centrum van de Denderstad een extra feestelijk en muzikaal tintje geven. Ze worden opgesteld langs een wandelparcours dat loopt van de Markt en de Brugstraat, via de Grotestraatbrug, naar de Lessensestraat, het Stationsplein, de Adamstraat, de Oudenaardsestraat en de Grotestraat", voegt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes eraan toe. "Ook drie draaiorgels buiten competitie komen het evenement mee opluisteren. Aan de Begijnhofkaai zal een Hooghuys-orgel staan, dat in Geraardsbergen gebouwd werd en nu eigendom is van West-Vlaming Norbert Vroman. Op het Stationsplein zal een impressionant Decap-dansorgel voor de ambiance zorgen en ook Geraardsbergenaar Johan Hellinckx zal een draaiorgel opstellen.”
 
Het Belgisch kampioenschap vindt plaats van 13 tot 16.30 uur. Daarna verzamelen alle draaiorgelspelers langs de Dender, waar iets na 17 uur op de Begijnhofkaai tijdens de officiële ceremonie de winnaar bekend zal gemaakt worden.
 
MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.
 
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar tot de volgende editie mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke enz.  De organisatie is dit jaar in handen van Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica.
​www.draaiorgel.be
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 29 nov 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief