GERAARDSBERGEN - GROEN sluit zich aan bij de motivering tot weigering

C21

GERAARDSBERGEN - GROEN sluit zich aan bij de motivering tot weigering

A_groen
De aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het vestigen van een supermarkt en een fast-food restaurant, langsheen de Astridlaan ter hoogte van de verkeerslichten aan het kruispunt Zonnebloemstraat-Astridlaan, werd geweigerd in eerste aanleg. Er is nog een mogelijkheid om tegen deze beslissing beroep aan te tekenen. Groen Geraardsbergen hoopt, mocht dit het geval zijn, dat ook in beroep de aanvraag geweigerd wordt. Hiervoor zijn verschillende redenen.
 
Vooreerst is er het mobiliteitsprobleem. De Astridlaan is nu al een verkeersinfarct nabij. De vestiging van een supermarkt en een fast food restaurant waar de uitgang voorzien wordt voorbij de verkeerslichten (Astridlaan-Zonnebloemstraat) richting Gent zal aanleiding geven tot heel wat verkeersconflicten.
De filevorming die zich regelmatig voordoet garandeert geenszins dat voertuigen op een veilige manier de parking van de supermarkt zullen kunnen verlaten. Langsheen de Astridlaan zijn er geen voetpaden voorzien en de fietspaden kunnen absoluut niet veilig genoemd worden (o.a. te smal, geen afscheiding met de rijweg, …). Stappers en trappers stellen zich dan ook bloot aan veiligheidsrisico’s.
Gezien de huidige verkeersintensiteit en de voorzien intensiteit bij de komst van een bijkomende supermark en fastfood zal de verkeerssituatie van de Astridlaan evolueren van problematisch naar catastrofaal.
 
Meer dan 2/3 van het project situeert zich voorbij het kruispunt Astridlaan/Zonnebloemstraat. Dit druist  volledig in tegen de optie die genomen werd in de nota “afbakening van het kleinstedelijk gebied” om geen handelsactiviteiten meer toe te laten die zich situeren buiten de zone “Geuzenhoek” en kruispunt Astridlaan/Zonnebloemstraat.
Deze visie sluit aan bij de houding die UNIZO aanneemt. Er moet een detailhandelsplan komen die de kern van een stad/gemeente versterkt en de winkeloppervlakte in de rand beperkt of zelfs afbouwt.
 
Tenslotte stellen vakbonden en ondernemingsorganisatie UNIZO dat er reeds teveel supermarkten zijn. Het argument dat er jobs gecreëerd worden houdt geen steek, omdat men rekening houdt met jobs die elders wegvallen.
 

Groen Geraardsbergen hoopt dat de stad zich aan zijn huidig standpunt houdt om dit project niet toe te laten. We moeten elders vaststellen dat gemeenten zich niet wagen aan een juridische strijd. Groen is dan ook benieuwd of, dat in geval van beroep, de stad dezelfde houding zal blijven aannemen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mrt 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 26 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 24 feb 2024
Marc Colpaert | 21 feb 2024
Jimmy GODAERT | 21 feb 2024

archief