Lokaal Bestuur GERAARDSBERGEN verbiedt TikTok op werkgsm’s en -pc’s

C21

Lokaal Bestuur GERAARDSBERGEN verbiedt TikTok op werkgsm’s en -pc’s

Editie_geraardsbergen_processie_3__kopie_
Illustratiebeeld. Foto marc Colpaert
 

In navolging van de federale en Vlaamse overheid verbiedt ook Lokaal Bestuur Geraardsbergen TikTok op smartphones en pc’s die gebruikt worden voor professionele doeleinden. Het bestuur heeft alle personeelsleden gevraagd om de app onmiddellijk te verwijderen op hun toestellen. TikTok vormt mogelijk een bedreiging voor onze informatieveiligheid. Bij de installatie van deze app geeft een gebruiker meteen ook toestemming om zowat alles te kunnen meevolgen op zijn/haar toestel. De producent van TikTok verzamelt kortom veel informatie van de gebruikers, zelfs op momenten dat ze de app niet gebruiken. 

De Chinese Nationale Inlichtingenwet van 2017 bepaalt dat alle Chinese organisaties wettelijk verplicht zijn om steun, bijstand en medewerking te verlenen aan de Chinese inlichtingendiensten. De Chinese overheid kan dus potentieel al deze informatie inkijken en instellingen, overheden  bespioneren. Daarom adviseert zowel het Centrum voor Cybersecurity (CCB) als de Staatsveiligheid om TikTok te verbieden op smartphones en computers van het werk. Net als andere overheden past ook Lokaal Bestuur Geraardsbergen dit advies toe.

 

“In september vorig jaar hebben we de impact van cybercriminaliteit ervaren, toen ons netwerk werd gehackt. Gezien de mogelijke dreiging die uitgaat van TikTok willen we geen enkel risico nemen. Informatieveiligheid is een prioriteit van het lokaal bestuur. Daarom hebben we de app verboden op alle professionele toestellen”, zegt burgemeester Guido De Padt. Voor persoonlijke toestellen die worden gebruikt voor professionele doeleinden (bijvoorbeeld om werkmails te consulteren) geldt geen verbod, maar wel de sterke aanbeveling om de applicatie te verwijderen of niet te installeren.

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief