GERAARDSBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen en Provincie ontwikkelen fietsroutekaart voor veiliger fietsverkeer

C21

GERAARDSBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen en Provincie ontwikkelen fietsroutekaart voor veiliger fietsverkeer

Fietsroutekaart
Ingezonden foto
 
Lokaal Bestuur Geraardsbergen en Provincie Oost-Vlaanderen stelden vandaag de fietsroutekaart van Geraardsbergen voor. Deze kaart toont niet enkel de meest gebruikte fietsroutes, maar ook de knelpunten op de routes. Het lokaal bestuur koppelde acties aan de knelpunten om zo de fietsroutes veiliger te maken.
De fietsroutekaart kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen Lokaal Bestuur Geraardsbergen, Provincie Oost-Vlaanderen, UGent, Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde en de inwoners. Burgers gaven input over de fietsroutes die ze het vaakst gebruiken. Ze duidden daarbij ook meteen de obstakels aan die ze op hun weg tegenkomen. Stakeholders zoals de Fietsersbond, scholen en ondernemers verfijnden vervolgens de routes en knelpunten. Het lokaal bestuur koppelde tot slot acties aan de knelpunten om de fietsroutes veiliger te maken.
 
Schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont: “De fietsroutekaart is een mooie stap vooruit in ons engagement om van Geraardsbergen naast een wielerstad, ook een echte fietsstad te maken. We beseffen dat er nog veel werk aan de winkel is. Alles start met het in kaart brengen van de routes en de gevaren die erop liggen. Dat onze eigen burgers hieraan meewerkten en aangaven waar de moeilijkheden liggen, bewijst dat zij dezelfde ambitie hebben: Geraardsbergen omtoveren tot een waar fietsparadijs.”
 
Fietsroutekaarten voor de hele provincie
 
Van 2008 tot 2020 liep het project ‘Schoolroutekaarten’, waaraan 44 gemeenten deelnamen. Vanaf 2021 werd dit initiatief uitgebreid naar kaarten voor alle fietsers en fietsroutes: de fietsroutekaarten. In 2022 werden de eerste fietsroutekaarten in Zele, Erpe-Mere en Buggenhout voorgesteld. Vandaag was Geraardsbergen aan de beurt. Binnenkort volgen Lede, Eeklo en Melle. Voor Provincie Oost-Vlaanderen is een fietsvriendelijk beleid al jaren een belangrijk speerpunt. De provincie legt zelf fietssnelwegen aan en gemeenten kunnen provinciale subsidies krijgen voor het aanleggen van fietspaden. Ook via het tragewegenbeleid worden trage wegen fietsbaar gemaakt. De fietsroutekaart vormt een belangrijk sluitstuk van het provinciaal fietsbeleid.
 
Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit bij de Provincie Oost-Vlaanderen: "Met deze fietsroutekaart willen we alle fietsers, jong en ouder, aanmoedigen om de fiets te gebruiken en hen helpen om op een veilige manier hun bestemming te bereiken.”
 
De fietsroutekaart kan je online raadplegen via: 
 
-      https://geoportal.oost vlaanderen.be/Extern/Fietsroutes/
 
https://fietstrack.ugent.be/fietsroutekaart/geraardsbergen
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief