GERAARDSBERGEN - Gemeenteraad keurt samenwerkingsovereenkomst Landschapspark Vlaamse Ardennen goed

C21

GERAARDSBERGEN - Gemeenteraad keurt samenwerkingsovereenkomst Landschapspark Vlaamse Ardennen goed

Editie_geraardsbergen_de_gavers_3__kopie_
Foto Marc Colpaert
 

Op 25 april 2023 keurde de gemeenteraad van Geraardsbergen de samenwerkingsovereenkomst binnen het kandidaatsdossier Landschapspark Vlaamse Ardennen goed. Het coördinerend projectbureau zal nog deze maand de kandidatuur van de Vlaamse Ardennen indienen bij de Vlaamse overheid. In het najaar weten we of onze regio effectief een landschapspark wordt. In de beleidsnota Omgeving 2019-2024 voorziet de Vlaamse overheid in de oprichting van 3 Vlaamse Landschapsparken. Dergelijke parken moeten de natuur en het uniek erfgoed dat Vlaanderen rijk is,​ in de kijker zetten. Het zijn dan ook gebieden met een uitgesproken landschapskwaliteit, waarbij landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, landbouw, bedrijvigheid en toerisme harmonieus samengaan. 

Samen met onder meer SOLVA, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Provincie Oost-Vlaanderen dingt het lokaal bestuur van Geraardsbergen mee naar de erkenning van de Vlaamse Ardennen als Landschapspark. Er werd een masterplan en een actieprogramma uitgewerkt over 24 jaar. Bij de erkenning als Landschapspark zal de regio structurele middelen ontvangen om zich verder duurzaam te ontwikkelen. De Geraardsbergse gemeenteraad ziet potentieel in het concept van een Landschapspark en stemde in met de voorgelegde samenwerkingsovereenkomst. Hij is ervan overtuigd dat de erkenning tot Landschapspark de regio meer regionale, nationale en internationale zichtbaarheid zal geven en een stimulans zal zijn op het vlak van toerisme, natuurontwikkeling, landbouw, recreatie … De raad vroeg wel om de Bosberg mee op te nemen in het kerngebied. Net zoals de iconische Muur is ook deze helling bijzonder kenmerkend voor onze stad en regio.

 

 

De goedkeuring door de gemeenteraad komt er ondanks de vraag vanuit de landbouwsector om het plan niet goed te keuren. In een latere fase vreest de sector namelijk extra verplichtingen. “We hebben begrip voor de bekommernissen vanuit de landbouw, die momenteel voor serieuze uitdagingen staat (door o.a. het stikstofakkoord, het mestactieplan….). Het voorliggend plan is echter voor alle partijen positief en stimulerend. Hoewel van extra regelgeving geen sprake is in de teksten, vragen we uitdrukkelijk om voldoende garanties in te bouwen voor de landbouw. Als blijkt dat er alsnog beperkende maatregelen komen, kunnen we eenvoudig uit het Landspark-verhaal stappen. Al hopen we natuurlijk dat dit niet het geval zal zijn, gezien de meerwaarde van het plan voor onze stad en streek”, besluit schepen van Milieu Stephan De Prez.

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief