GERAARDSBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen stelt mobiliteitsplan voor op 16 mei

C21

GERAARDSBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen stelt mobiliteitsplan voor op 16 mei

Editie_geraardsbergen_straat_2__kopie_
Illustratiebeeld foto marc colpaert
 
Op dinsdag 16 mei 2023 krijgen de Geraardsbergse burgers het vernieuwde mobiliteitsplan voorgesteld. Het plan - dat vorige maand werd goedgekeurd door de gemeenteraad - belichaamt een doorgedreven visie die Geraardsbergen op het vlak van mobiliteit veiliger, toegankelijker, bereikbaarder, leefbaarder en duurzamer moeten maken. Het mobiliteitsplan spitst zich niet enkel toe op het centrum van Geraardsbergen maar lijst ook actiepunten op om kwaliteitsvolle en leefbare dorpskernen te creëren, inclusief veilige verbindingen vanuit de dorpskernen naar het centrum voor woon- school-, werk- en winkelverkeer.
 
Een mobiliteitsplan dat niet op zich staat
 
Het lokaal bestuur trekt in deze beleidsperiode (2020-2025) volop de kaart van veilige mobiliteit voor élke gebruiker. Nadat in november 2020 het actieplan voor trage wegen werd goedgekeurd, volgde in mei 2021 het fietsbeleidsplan. Er wordt volop ingezet op veilige en uniform aangeduide schoolomgevingen en uit de toekomstplannen voor het centrum die eind vorig jaar werden voorgesteld blijkt duidelijk de wens om het centrum verkeersluwer te maken.   Het mobiliteitsplan sluit mooi aan bij deze acties en intenties. Bovendien valt het perfect te kaderen binnen het mobiliteitsplan van Vlaanderen en het regionaal mobiliteitsplan van de vervoerregio Vlaamse Ardennen.
Een mobiliteitsplan dat door vele handen gedragen wordt. Het lokaal bestuur werkte dit beleidsplan samen met heel wat partners en belanghebbenden minutieus uit. Op zich is het mobiliteitsplan niet nieuw: het oorspronkelijke plan dateert van 2003 en is dus 20 jaar oud. Een sneltoets in 2009 toonde aan dat het plan verdiept moest worden op drie domeinen: 
 
parkeren en openbaar vervoer
wegencategorisering, verkeerscirculatie en snelheidsbeheer
fietsnetwerk en trage wegen
 
De laatste jaren werd hard gewerkt aan het plan. De nieuwe evoluties uit het gewijzigde mobiliteitslandschap werden opgenomen zodat Geraardsbergen ook op vlak van mobiliteit klaar is voor de toekomst. Een projectstuurgroep met o.a. vertegenwoordigers van lokale adviesorganen, schoolgemeenschappen begeleidde de opmaak ervan. In december 2020 werden de Geraardsbergse burgers uitgenodigd op twee themavergaderingen zodat ze input konden geven over de leefbaarheid in het stadscentrum en de mobiliteit in de dorpskernen. De resultaten van deze participatiemomenten werden mee opgenomen in een uitwerkingsnota en later het eigenlijke mobiliteitsplan.
Op dinsdag 16 mei om 19.30 uur wordt de visie binnen het mobiliteitsplan toegelicht in het stadhuis (Markt). Dit moment is voor iedereen vrij toegankelijk. Inschrijven is wel verplicht en kan via mobiliteit@geraardsbergen.be of 054 43 44 34.
“Zoals elke stad kent Geraardsbergen flink wat mobiliteitsuitdagingen. Zowel op de verbindingswegen van de dorpskernen naar het centrum als in het centrum zelf kruisen heel wat mensen elkaar. Te voet, op de fiets, met de auto, met de bus. Via het mobiliteitsplan stellen we heel wat acties voor zodat deze interacties veilig en comfortabel kunnen gebeuren”, besluit schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 31 mei 2024

archief