GERAARDBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen stelt eerste beleidsnota dierenwelzijn voor

C21

GERAARDBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen stelt eerste beleidsnota dierenwelzijn voor

Editie_geraardsbergen_processie_3__kopie_
Illustratiebeeld foto Marc Colpaert
 
De gemeenteraad van 29 juni schaarde zich achter de beleidsnota die Lokaal Bestuur Geraardsbergen uitwerkte over dierenwelzijn. Het document is een primeur voor onze stad: het is de eerste keer dat dierenwelzijn in een stevig gefundeerde nota wordt verankerd. In haar meerjarenplan 2020-2025 engageerde het lokaal bestuur zich om het welzijn van dieren te respecteren. Ook de Vlaamse beleidsnota Dierenwelzijn 2019-2024 geeft aan het dierenwelzijnsbeleid op lokaal niveau te willen versterken. In de beleidsnota krijgt dat engagement nu heel concreet vorm.
Cruciaal daarbij is informatie. Zonder de juiste informatie is het moeilijk om je huisdier goed te verzorgen, hoe nobel je intenties ook zijn. Artikel 4 van de Dierenwelzijnswet zegt onder andere dat dieren in overeenstemming met hun aard, fysiologische en ethologische behoeften gehouden moeten worden. Dieren moeten met andere woorden hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Onderdak, eten en drinken voorzien is dus niet voldoende. Hoe je dat exact invult, verschilt per diersoort.
Wat vaststaat, is dat een juiste verzorging bijdraagt tot het welzijn van het dier, en daar dragen mensen een grote verantwoordelijkheid. Hetzelfde geldt voor exotische en wilde dieren. Wat mag wettelijk en wat niet? Hoe leef je harmonieus samen met wilde dieren?
 
Infopunt
 
Het lokaal bestuur zet dan ook sterk in op het digitale infopunt dierenwelzijn: www.geraardsbergen.be/dieren. Het is een centrale plek voor alle mogelijke info over huisdieren, exoten en wilde dieren. Naast sensibiliseren en informatie verstrekken gaat er in het beleidsplan ook veel aandacht naar duidelijke en gecoördineerde actiepunten vanuit het lokaal bestuur. Enerzijds om het welzijn van dieren te verhogen, anderzijds om exoten en ongewenste dieren te bestrijden. Gezien de vele lokale verenigingen en organisaties die zich op één of andere manier met dieren en dierenwelzijn bezig houden was en is samenwerking uitermate belangrijk. Uit alle gesprekken die het lokaal bestuur heeft gevoerd in het kader van de beleidsnota kwam dat naar voren als een absolute prioriteit. Daarom zal er regelmatig overleg plaatsvinden met de betrokken organisaties, dierenverenigingen en andere instanties.
 
 
Beginpunt
 
 
“Belangrijk is dat dit beleidsplan géén eindpunt is, wel een beginpunt van een vernieuwde werking. Het zorgt voor een houvast van waaruit het dierenbeleid verder ontwikkeld kan worden”, zegt schepen van Dierenwelzijn Stephan De Prez. Zo komt er een subsidiereglement voor sterilisatie/castratie van katten, dat het lokaal bestuur tegen 2024 wil uitrollen. Of het onderzoekt hoe het de verschillende organisaties op haar grondgebied beter kan ondersteunen in hun werking en zet in op samenwerking tussen overkoepelende organisaties en scholen via workshops, expo’s en andere. Kortom: samen met haar burgers zorgt het lokaal bestuur voor een Geraardsbergen met een hart voor dieren.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief