GERAARDSBERGEN - Kwartier van de Toekomst nog niet voor morgen

C21

GERAARDSBERGEN - Kwartier van de Toekomst nog niet voor morgen

Spa
Illustratiebeeld
 

 Op de gemeenteraad van 30 april ll. lichtte de burgemeester Ann Panis (Open VLD) in naam van het College van Burgemeester en Schepenen de gemeenteraad in over de recente communicatie rond het dossier Kwartier van de Toekomst. In november 2021 vroeg de N-VA fractie op de gemeenteraad of het Lokaal Bestuur zich voor de vestiging van zo’n kwartier kandidaat zou stellen, wat daarna ook effectief gebeurde. Het Kwartier van de toekomst is een broodnodige hefboom voor de versterking van het economische weefsel en de arbeidsmarkt in de Denderstreek en kan één van de grootste werkgevers in onze stad worden. Want vandaag werkt slechts 44,5% van onze inwoners in eigen streek. Meer dan de helft pendelt naar een andere stad om hun brood te verdienen. Er werd in juli 2022 door de federale regering beslist om een toekomstgericht en semi-open kwartier in Geraardsbergen in te planten. De stad Geraardsbergen werd op basis van het dossier de geschikte kandidaat gevonden om dit ambitieus project mee vorm te geven

Al maandenlang stelt het lokaal bestuur de vraag aan de bevoegde minister van defensie Dedonder (PS) wie het vereiste ruimtelijk uitvoeringsplan op moet starten. De ruimtelijke impact van het kwartier overstijgt duidelijk het lokale niveau, waardoor een gemeentelijk planningsinitiatief niet aan de orde is en Vlaanderen de enige overheid is die hierin een beslissing kan nemen. “We moeten echter vaststellen dat er na anderhalf jaar nog steeds geen start is genomen aan de opmaak van dit plan. Nu blijkt -na lang aandringen- uit een schrijven dat we ontvingen vanwege minister Zuhal Demir (N-VA) aan minister Dedonder (PS), dat het planningsproces en het alternatievenonderzoek door de Vlaamse overheid dient gevoerd te worden, maar dat het nog niet zal worden opgestart. De minister wenst (anderhalf jaar na het toekennen van de kandidatuur) meer informatie over de concrete invulling en de randvoorwaarden én een onderzoek naar reeds bebouwde terreinen die een hergebruik voor militair kwartier zouden kunnen hebben. Het blijkt ook dat de locatie in Schendelbeke strijdig is met verschillende Vlaamse beleidsdoelstellingen. Iets waar wij als lokaal bestuur al een ganse tijd op aandringen om hier werk van te maken en duidelijkheid in te scheppen.” zegt de burgemeester.
“Het is immers van groot belang, en daar druk ik ook al maanden op, dat we voor onze gemeenteraad, voor de inwoners van Geraardsbergen, en vooral voor de mensen in de omgeving van Schendelbeke, snel duidelijkheid scheppen.
Voor hen is deze duidelijkheid er nu. Maar we zijn uiteraard teleurgesteld om te lezen dat de minister nog steeds niet wil starten met een alternatievenonderzoek. Onze hoop op snelle vooruitgang in dit dossier is dus “ijdele hoop”. “ Volgende week zal het schepencollege dit dossier uitvoerig bespreken en zich dan beraadslagen over het verdere verloop.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 31 mei 2024

archief