Wings of Memory eert bemanning gecrashte Halifax

C21

Wings of Memory eert bemanning gecrashte Halifax

_dsc6762_exposure
Kolonel Richard Pamplin legt krans af.
 

Zondagochtend vond op het kerkhof van Geraardsbergen een herdenkingsplechtigheid plaats ter nagedachtenis van de acht bemanningsleden van de Halifax die er zijn begraven.

In de nacht van 12 op 13 mei 1944 voerde het 426ste Royal Canadian Air Force Squadron een bombardement uit boven Leuven, waarbij ook een Engelse bommenwerper betrokken was. De Duitse nachtjagers waren zeer actief. De Messerschmitt ME110 van  Martin Drewes slaagde erin de Halifax, met rompcode "OW-M for Mother", te onderscheppen.

De zware bommenwerper stortte neer in een moeras in Schendelbeke. Geen van de acht bemanningsleden, zeven Canadezen en een Brit, overleefde de crash. Vijf van hen werden geborgen, maar drie bleven jarenlang vermist.

In 1997 werd het wrak van het vliegtuig geborgen tijdens een grootschalige operatie, waarbij ook de drie vermiste bemanningsleden werden gevonden. In november 1997 kregen zij een waardige rustplaats naast hun kameraden op het stedelijk kerkhof van Geraardsbergen, onder grote belangstelling.

Tachtig jaar na de crash organiseerde Wings of Memory (WOM) een herdenking op het kerkhof van Geraardsbergen. De vereniging richt tal van monumenten op en organiseert  in Geraardsbergen evenementen  om gesneuvelde piloten te eren en te herinneren.

Een aantal familieleden van bommenrichter Clifford Stanley Phillips waren aanwezig bij de plechtigheid, Ook Guy Vansteenwegendie zijn vader en 2 broers verloor tijdens het bombardement op leuwven was present,  evenals een ruime delegatie van het Canadese 426ste squadron, waartoe de Halifax in 1944 behoorde.

Wings of Memory heeft een eigen luchtoorlogmuseum op de Hunnegem-site. Na de middag werd er een nieuwe afdeling geopend die gewijd is aan de Halifax, met onder andere brokstukken van het vliegtuig. De familie van Phillips onthulde er een gedenkplaat als eerbetoon aan de bemanning van de Halifax.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief