GERAARDSBERGEN - Is de Oudenberg een Keltische grafheuvel?

C21

GERAARDSBERGEN - Is de Oudenberg een Keltische grafheuvel?

Stephanie___enzo_krakelingen
Sthephanie D' Hose en Enzo Van den Kerckhove

Enzo Van den Kerckhove, Open Vld kandidaat voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement in juni, heeft een ambitieus voorstel aangekondigd om archeologisch onderzoek te laten uitvoeren naar de Oudenberg. De iconische heuvel, bekend om zijn historische en culturele betekenis, kan mogelijk een nog onontdekt geheim herbergen: een Keltische grafheuvel.

Een Historische Schat Onder Onze Voeten

De Oudenberg is al lang een symbool van Geraardsbergen, beroemd om de Muur van Geraardsbergen en de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Oudenberg. Echter, recente speculaties en historische aanwijzingen suggereren dat deze heuvel mogelijk ook een belangrijke archeologische vindplaats kan zijn. Grafheuvels, of tumuli, waren gebruikelijke begraafplaatsen voor de Kelten, en de strategische ligging van de Oudenberg maakt het een waarschijnlijke locatie voor dergelijke oude structuren.

Onderzoek voor Behoud en Toerisme

Enzo benadrukt het belang van dit onderzoek niet alleen voor het behoud van het culturele erfgoed, maar ook voor het versterken van het toerisme in Geraardsbergen. “Het ontdekken van een Keltische grafheuvel op de Oudenberg zou een ongelooflijke aanvulling zijn op ons historisch en toeristisch aanbod,” zegt de Open Vld kandidaat. “Het zou een nieuwe dimensie toevoegen aan de rijke geschiedenis van onze stad en meer bezoekers aantrekken.”

Beschermde Site

De Oudenberg is een beschermde site, wat betekent dat er niet zomaar archeologisch onderzoek kan plaatsvinden. Er zijn strikte regels en vergunningen nodig om op deze locatie te mogen graven. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige planning en samenwerking met de juiste autoriteiten en experts om het voorgestelde onderzoek mogelijk te maken.
Enzo stelt voor om voor het initiële onderzoek gebruik te maken van LiDAR-technologie (Light Detection and Ranging). LiDAR maakt gebruik van laserpulsen om gedetailleerde driedimensionale kaarten van het terrein en de ondergrond te maken. Deze technologie kan helpen om potentiële archeologische structuren onder het oppervlak te identificeren zonder verstoring van de beschermde site.

Steun en Samenwerking

Het voorgestelde onderzoek zou kunnen worden uitgevoerd in samenwerking met erkende archeologen en historici, evenals lokale en regionale erfgoedorganisaties. Enzo Van den Kerckhove roept op tot steun van de gemeenschap, het Vlaams Parlement en samenwerking met universiteiten om dit project te realiseren. Het is cruciaal om de juiste vergunningen te verkrijgen en te werken binnen de wettelijke kaders die van toepassing zijn op beschermde sites zoals de Oudenberg.

Toekomstige Generaties

“Door te investeren in dit soort onderzoek, zorgen we ervoor dat toekomstige generaties de kans krijgen om te leren over en te genieten van ons gedeelde erfgoed,” voegt Van den Kerckhove toe. “De Oudenberg heeft nog zoveel te vertellen, en ik ben vastbesloten om die verhalen te onthullen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief