Basisschool t Zalarhartje behaalde de Groene Vlag van ECO-school

C21

Basisschool t Zalarhartje behaalde de Groene Vlag van ECO-school

Img_8618
't Zalarhartje is ECO-school
 

De Zalardingse Basisschool ’t Zalarhartje behaalde een 'Groene Vlag'waardoor ze zich de komende 3 jaar een ECO-school mogen noemen.

De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de Verenigde Naties rond ‘Omgeving and Ontwikkeling’ na te komen. Met meer dan 59.000 scholen uit 73 landen is er een groot netwerk aan Eco-Schools. Het zijn basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven. Leerlingen zijn de drijvende kracht achter de acties. Ze brengen ideeën aan, voeren ze uit en reflecteren erover. Alle Eco-Schools beantwoorden wereldwijd aan dezelfde 7 criteria: de 7 succesfactoren.

Aan de hand van een ECO-spel kwamen die 7 succesfactoren breed aan bod: een duurzaamheidsscan, doelgericht werken en planning van acties, het meten en evalueren van acties, het uitbouwen van leerlijnen, een draagvlak creëren en leerlingbetrokkenheid stimuleren, communicatie en ECO-code. Spelenderwijs werden onze acties op school hierop afgetoetst.

Tien enthousiastelingen; waaronder verschillende leerlingen, ouders en leraren; sloegen de handen in elkaar om de school te vertegenwoordigen. Zo dachten de leerlingen na over hoe een duurzaam schoolfeest er voor hen uit zou zien, werden de juffen uitgedaagd om na te denken over welke 21ste-eeuwse vaardigheden er met de leerlingen nagestreefd worden. Ook namen alle deelnemers plaats in een fictieve ECO-bus, die duidelijk voorstelde wie de trekkers van onze MOS-acties zijn.

De behaalde Groene Vlag is een mooie beloning voor alle acties die dit jaar op poten werden gezet door de MOS-raad van 't Zarlarhartje. Deze leerlingenraad, specifiek gericht op het bewaken van de duurzaamheid op school, komt namelijk op regelmatige en vrijwillige basis samen tijdens middagspeeltijden om te overleggen. De stem van deze kinderen telt! Zo riepen zij de MOS-mascottes van de school in het leven, organiseerden ze een herbruikmarkt tijdens de kerstperiode en probeerden zij het afval op school te beperken met afvalmetingen in grote tonnen.

Benieuwd naar deze acties? Neem een kijkje op onze MOS-pagina op deze website! Klik daarvoor in de rechterbalk op het MOS-icoon en ontdek meer!

Alle deelnemers waren erg trots bij de ontvangstname van De Groene Vlag. Als gloednieuwe ECO-school zullen we op 4 oktober 2024 ook deel mogen nemen aan het 'Groene Vlagfeest', dat plaatsvindt in Brussel.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief