CD&V GERAARDSBERGEN met Actieplan voor huisartsentekort

C21

CD&V GERAARDSBERGEN met Actieplan voor huisartsentekort

Huisartsen
Fernand Van Trimpont en Paul Pardon
 

3 op 4 Vlaamse gemeenten kampen met een tekort aan huisartsen. De gevolgen voor patiënten laten zich elke dag voelen. Bijna overal zijn er patiëntenstops en wachtlijsten, of je moet ver buiten je eigen buurt naar de dokter.

“Nabije en toegankelijke zorg is van fundamenteel belang”, zegt dokter Paul Pardon, CD&V-kandidaat voor het Vlaams Parlement. En al zeker in het licht van de toenemende (chronische) zorgbehoeften bij onze ouderen. Zorg in de buurt is echter geen evidentie. Daarom dient er aan het tekort aan huisartsen dringend een oplossing geboden te worden.

CD&V schuift daarom 7 voorstellen naar voren om via het federale en Vlaamse niveau het huisartsentekort aan te pakken:

1. Federale quota op het aantal studenten dat mag starten aan de opleiding moeten (minstens tijdelijk) opgeheven worden. We willen dat Vlaanderen op basis van de noden zelf kan bepalen hoeveel studenten er met de studie geneeskunde kunnen starten.

2. We reserveren plaatsen in de opleiding huisarts voor studenten die zich engageren om in de meest huisartsarme zones van Vlaanderen of in gebieden die risico lopen op huisartsentekorten, aan de slag te gaan. We willen daar bovendien ook meer stageplaatsen voor kandidaat-huisartsen.

3. Hier mogen komen studeren als arts, is hier werken als arts. We beperken het aantal buitenlandse studenten die in België de studie van arts mogen starten én verplichten hen minstens 3 jaar als arts in België te blijven werken.

4. Meer arts, minder boekhouder. We pleiten voor een kritische screening om regels te schrappen, efficiëntere procedures en betere inzet van zorgverleners in eerste lijn. We willen meer handen bij de zieke, en minder administratieve last met meer efficiëntie.

5. Invoering van een buurtpremie. We gebruiken (bestaande) premies om tekorten in huisartsarme gebieden weg te werken.

6. Uitbouw van satellietpraktijken in landelijke gemeenten waar er meerdere dagdelen per week een huisarts aanwezig is uit een grote groepspraktijk uit een naburige gemeente.

7. We vragen een structurele uitrol van brede huisartsenpraktijken met aantrekkelijke voorwaarden voor artsen die brede praktijken willen vormen. Dit zijn praktijken waarbij bepaalde logistieke en zorgtaken gedelegeerd kunnen worden aan praktijkassistenten en verpleegkundigen. Zo kunnen de artsen zich meer focussen op het echte medische werk en kunnen ze de zorgvraag ruimer beantwoorden.

“Ook het zuiden van de Denderstreek is een huisartsarme regio. Daar willen we iets aan doen. Want voor ons is het heel duidelijk: zorg nabij, terecht kunnen bij een huisarts, moet een basisrecht zijn voor iedereen”, besluit CD&V-lijstduwer voor het federale parlement Fernand Van Trimpont.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief