GERAARDSBERGEN - Kunstkring Jan De Cooman organiseert retrospectieve

C21

GERAARDSBERGEN - Kunstkring Jan De Cooman organiseert retrospectieve

Dc
Bestuur Kunstkring Jan De Cooman

Een nieuw tijdperk is aangebroken voor de ‘Kunstkring Jan De Cooman'. Sinds 1 mei 2024 is deze vzw omgedoopt tot ‘Kunstkring De Cooman’. Dit omdat de focus verruimd wordt van de bescherming van het erfgoed en het oeuvre van de befaamde kunstschilder-etser Jan De Cooman, naar het oeuvre van zijn overleden zonen Emiel en Albert De Cooman. Deze opmerkelijke vernieuwing brengt een frisse dynamiek met zich mee. De rijke nalatenschap van twee generaties kunstenaars smelt samen en creëert een prachtige synergie.

De wortels van deze kunstkring liggen diep verankerd in de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen. De natuurlijke schoonheid en de lokale elementen dienden vaak als inspiratiebron voor de kunstenaars. Beekjes, wilgen en glooiende vergezichten - kenmerkend voor deze regio - vormen de essentie van vele werken die nu te bewonderen zijn. Maar het gaat verder dan alleen landschappen; het gaat over het vastleggen van emoties, herinneringen en de ziel van de streek. Ongekend zijn ook de vele portretten van bekende en onbekende streekgenoten van de hand van Jan.

Opmerkelijk is de aankomende retrospectieve in de parochiekerk van Zandbergen, het geboortedorp van Jan De Cooman (°1893), en waar hij ook overleed (+1949). Deze retrospectieve ‘75 jaar later’ werpt een unieke blik op het werk en leven van Jan, met een bijzondere nadruk op zijn invloed op zonen Emiel en Albert. Het is een eerbetoon, waarbij bezoekers de kans krijgen om niet alleen de kunstwerken te bewonderen, maar ook het verhaal achter de kunstenaars en hun connectie met Zandbergen, de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen te ontdekken. Dit wordt op een interactieve en boeiende wijze gebracht.

Tijdens de vernissage op vrijdag 21 juni zal er een muzikale noot worden toegevoegd aan de viering, die nog meer de intieme band tussen kunst en muziek onderstreept. Het kamerconcert vindt bovendien plaats in het kader van het 50-jarig jubileum van de Cultuurraad Geraardsbergen.

Het evenement belooft een diepgaande ervaring te bieden, waarbij bezoekers worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in de wereld van de kunstenaarsfamilie. De werken zijn niet alleen visueel verbluffend, maar vertellen ook een verhaal.

De retrospectieve wil ook kunst dichter bij de gemeenschap brengen. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze buitengewone reis door de kunst en geschiedenis van de Denderstreek. Kom en ontdek de verhalen, de passie die generaties verbindt en de schoonheid die ‘Kunstkring De Cooman' te bieden heeft. Bezoeken van de tentoonstelling kan elke dag van 9u30 tot 17u30, van zaterdag 22/6 tot en met zondag 30/6.

De toegang is gratis.

    

Gegidste groepsbezoeken zijn mogelijk van maandag 24/6 tot zaterdag 29/6

Contact kan via hugo@de-cooman.be  

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief