DILBEEK - Stations tegen eind 2008 vernieuwd

C21

DILBEEK - Stations tegen eind 2008 vernieuwd

Editiepajot_dilbeek_werken_station_steven_walravens
 

Schepen van Openbare Werken Walter Zelderloo, ingenieur Raymond De Brabant, diensthoofd van Openbare Werken en werftoezichter René Snauwaert hebben de werken aan de stations van Dilbeek, Sint-Martens-Bodegem en Groot-Bijgaarden bezocht. Deze werken aan de stationsomgevingen gebeuren in het raam van het gewestelijk expresnet (GEN) en beogen een betere toegankelijkheid van de stations om meer reizigers aan te trekken. Eind 2008 moet in de drie stations in Dilbeek alles afgewerkt zijn. De werken worden uitgevoerd door Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Spoorwegen.

 
De werken omvatten onder meer het gefaseerd uitbreken van de bestaande perrons, plaatsen van de verhoogde perronboorden, eventuele steunmuren en afsluitingen van voorzieningen voor kabels en leidingen en waterafvoer van een verhoogd grondmassief + perronbevloering, blindegeleidetegels, trappen, plaatsen van alle perronmeubilair zoals infoverstrekkers, verlichting, beschutting, verfraaiing, zitjes, vuilbakken, … van fietsenstallingen, installaties, enz…
 
De werken in de drie stations gebeuren volgens standaardcriteria om een gelijkvormig uitzicht van de perrons te krijgen en uiteraard het comfort voor de reizigers te verhogen.
 
1) Perrons verhoogd
 
De perrons worden overal waar mogelijk verhoogd van 28 naar 76 centimeter. Vooral voor rolstoelgebruikers en oudere personen waren de bestaande lage perrons hinderlijk. Het verhogen van de perrons van 28 naar 76 cm verzekert een beter op- en afstapcomfort voor de reizigers en vermindert het aantal ongelukken.
 
2) Perrons geschrankt
 
 Als Infrabel over de nodige eigendom beschikt,  worden de perrons geschrankt. Dat wil zeggen dat langs elke kant van de spoorwegoverweg een perron wordt gebouwd, zodat eenmaal de trein de spoorwegovergang voorbij is, de slagbomen niet langer gesloten blijven zoals totnogtoe het geval was. De weggebruikers hoeven dus niet langer voor de slagbomen te staan terwijl de reizigers in- en uitstappen en  zolang de trein niet uit het station niet is vertrokken. Daarom worden de perrons uniform op 250 m lengte gebracht. Ook dit verhoogt de veiligheid en vermindert de verkeershinder.
 
3) Verlichting
 
 Ook wordt de verlichting , bewegwijzering, sonorisatie, beschutting, e.a. vernieuwd en verbeterd. Verder worden een aantal elektriciteitskasten (telecom, seininrichting, enz…) , die nu her en der verspreid staan, geconcentreerd opgesteld wat de overzichtelijkheid van de perrons ten goede komt.
 
4) Fietsenstalling en parking
 
De fietsenstallingen worden vernieuwd en waar mogelijk uitgebreid.
De aanpak en herinrichting van de parkings is in principe geen bevoegdheid van Infrabel maar van de NMBS -holding. In een later stadium worden de parkings geoptimaliseerd. De parkings worden wel voorlopig ingericht, in overleg met de NMBS-holding.
 
 
Wat werd er uitgevoerd in Dilbeek?
 
 Infrabel kon in de drie stations in Dilbeek al deze criteria niet uitvoeren, meestal wegens gebrek aan ruimte. Een overzicht.
 
 
Station van Dilbeek
 
 Aan het station van Dilbeek zijn de perronboorden verhoogd en zijn de toegangshellingen vernieuwd evenals de fietsenstallingen. Ook de parking is heringericht. In een eerste fase gaat het om een fatsoenering. Voor het station van Dilbeek zelf  ligt ongeveer een twintigtal parkeerplaatsen. De perrons zijn geschrankt. Ook de bewegwijzering is vernieuwd. In Dilbeek kon Infrabel dus alles uitvoeren zoals voorgeschreven.
 
Sint-Martens-Bodegem/Groot-Bijgaarden
 
 In de stations van Groot-Bijgaarden en Sint-Martens-Bodegem zijn geschrankte perrons niet mogelijk omdat elk perron minimaal 250 meter lang moet zijn. Die ruimte heeft Infrabel niet in Bijgaarden en Bodegem.
 Aan het station van Sint-Martens-Bodegem werkt Infrabel aan een betere verbinding met de straat voor een betere toegankelijkheid van de parking. Aan de voormalige zagerij is er ook regelmatig plasvorming op de parking. Infrabel zoekt een structurele oplossing voor dit probleem. Deze werken voor de parking zijn normaliter klaar tegen half september.
 
 De werken aan de perrons van Bodegem vragen veel overleg en meer  tijd want vooraan aan de perrons ligt er een zee aan kabels. Infrabel verwacht met alle werken klaar te zijn tegen de jaarwisseling.
 In het station van Groot-Bijgaarden was op enkele details na alles af tegen het bouwverlof.  De NMBS-holding begint aan de parking, vermoedelijk kort na het bouwverlof.
 
Informatie
Infrabel spant zich in om de ongemakken van de werken voor de reizigers en omwonenden te beperken.
Gezien de perrons in dienst blijven tijdens de werken, worden de omvormingen aan de perrons in verschillende faseringen uitgevoerd, waarbij de toegankelijkheid van de in de dienst blijvende gedeelten en een minimaal comfort gewaarborgd moet blijven. Alle werken in de nabijheid van de sporen worden uitgevoerd in nacht- en weekend werk. Gedeelten van de parkeerterreinen moeten gedeeltelijk worden ingenomen als werf- en stapelruimte.
Via affiches, strooibriefjes en aangepaste bewegwijzering worden alle betrokkenen tijdig verwittigd van de wijzigingen en op het goede spoor gezet.
Stof- en lawaaihinder wordt zoveel mogelijk beperkt.
 
Voor meer info of eventuele klachten , kunt u zich ook wenden tot onze communicatiedienst cel buurtbewoners op
Info.projets@infrabel.be  of info.projecten@infrabel.be of het nummer  0800/55 000 .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024
Marc Colpaert | 23 sep 2024

archief