DILBEEK - Tentoonstelling 20 jaar Creatief Andersvaliden Atelier geopend

C21

DILBEEK - Tentoonstelling 20 jaar Creatief Andersvaliden Atelier geopend

Dilbeek_editiepajot_20_jaar_creatief_andersvaliden_atelier_22_november_2008_foto_jena-pierre_schoukens
 

In aanwezigheid van Thuis-acteur Pol Goossen, burgemeester en schepenen en de dertig verstandelijk gehandicapten werd de tentoonstelling ,,20 jaar Creatief Andersvaliden Atelier’’ geopend in cultureel centrum Westrand. Tot 14 december is deze tentoonstelling te bezoeken elke dag van 9 tot 21 uur.

De monitoren Martine Callaert, Tony Crabbe, Odette Eliano, Michèle Franckaert, Leen Vincx, Marleen Hoet onder de pedagogische en artistieke leiding van kunstschilder Jacky Duyck, begeleiden deze cursisten om hen de mogelijkheid te geven zich creatief beter uit te drukken en om er plezier aan te beleven. Dertig verstandelijk gehandicapten tussen de 15 en 65 jaar komen om de twee weken samen om artistiek bezig te zijn. Met nieuwe technieken en ideeën zijn ze creatief met verf, potlood, stift, collage, …

Kunstschilder en ereburger Jacky Duyck is reeds 20 jaar de bezieler van dit creatief atelier. Hij was ook 30 jaar lang diegene die het Atelier Beeldende Kunsten (ABK) groot heeft gemaakt in C.C. Westrand-Dilbeek.

"Wat wij doen is veel meer dan bezigheidstherapie", opende Jacky Duyck het gesprek tussen de kunstwerken op deze bijzondere tentoonstelling. "We willen deze andersvaliden via het creatieve iets meegeven, om er echt plezier aan te beleven. Elke bijeenkomst past in een thema bijvoorbeeld het circus, de lente, het dier,vakantie,sneeuwpret enz... Daaraan koppelen we dan materiaal en techniek toe; zoals werken met houtskool, kleurstiften, waterverf en proberen we hun interesse te wekken voor schilderijen van bepaalde kunstenaars en stromingen in de kunstgeschiedenis. Natuurlijk helpen we hen, maar we doen het niet in hun plaats. Ze hebben ons veel te vertellen via de creativiteit, want een gesprek met elk van hen is niet altijd mogelijk."

De monitoren respecteren de leefwereld van de deelnemers aan het atelier.

Sommige werkjes doen denken aan wat kinderen uit de lagere school zouden presteren. Maar andere deelnemers hebben duidelijk meer mogelijkheden en talent… een wondere wereld!. Jacky Duyck spreekt met veel trots over zijn leerlingen: "Sommigen hebben er een dag werken in de beschuttende werkplaats opzitten, maar zijn bij elke cursus trouw op post (tweemaal per maand op maandagavond). Elke les zijn ze zeer intens begaan met hun tekening of schilderwerk, en aan inspiratie ontbreken ze niet!"

Toespraak schepen Willy Segers

Schepen van Cultuur Willy Segers hield de openingstoespraak. Hieronder zijn toespraak: ,, Ik wou alvast als schepen voor Cultuur het belang van dergelijke inclusie-activiteiten in het Dilbeekse Cultuurbeleidsplan even toelichten. Wie ons strategisch beleidsplan voor de komende jaren heeft doorgenomen zal het bevestigen : we willen met Dilbeek de status van cultureel-bruisende gemeente hoog houden. Tal van acties, projecten en evenementen zijn al uitgetekend. Ik verklap jullie wellicht ook geen geheim dat het financieel plaatje hiervan ook navenant is. Maar toch doen we dit graag en met overleg. En vooral met de overtuiging dat dit ook ten bate is van de culturele ontplooiing van de totale Dilbeekse bevolking maar ook van ver daarbuiten. Denk maar aan het regioverhaal waar Dilbeek een voortrekkersrol in speelt.

In dat huidige totale cultuurbeleidsplan is nu een bijzondere plaats voorzien voor ‘drempelverlaging’, ‘inclusie’, enz. Het bereiken van doelgroepen voor wie het echt niet evident is om dagelijks of zelfs regelmatig te genieten van kunst, cultuur, optredens, bezoek aan Westrand, deelname aan culturele evenementen… Daartoe zullen de komende jaren dan ook extra-inspanningen geleverd worden,

Wel beste vrienden, des te leuker is het vast te stellen dat sommige organisaties hier echter zelf al langer mee bezig zijn. Zoals het Creatief Andersvaliden Atelier bvb. Twintig jaar lang reeds en dat is inderdaad echt niet niks. Het is een hele periode waardoor de organisatie zich onderscheidt van ééndagsvliegen, of doodbloedende initiatieven. Het verdient dan ook onze volle steun en sympathie. Jullie zijn een voorloper in de culturele beleving die we in de toekomst voor Dilbeek voor ogen hebben. Proficiat voor deze voortrekkersrol. Het is op momenten als vandaag dat we daar ook eens rustig mogen blijven bij stilstaan.

Al die monitoren die de voorbije 20 jaren in de weer waren om tweewekelijks de cursisten die naar het maandagavondatelier komen op te vangen of te begeleiden. En begeleiden mag in de ruimste zin van het woord begrepen worden: praktisch-materieel, maar vooral ook diepmenselijk en pedagogisch-artistiek. Als het begrip ‘andersvalide’ ergens zijn meerwaarde bewijst, dan is het door middel van aanpak en realisaties als deze. Daarom: Martine, Tony, Odette, Michèle, Marleen en Leen : van harte onze dank en respect hiervoor.

En dat dit alles natuurlijk ook onder de bezielende leiding van Jacky Duyck gebeurt, onze Dilbeekse ereburger, maakt dit succesverhaal uiteraard helemaal rond. Jacky is zelf immers beroemd en geroemd tot ver buiten de Dilbeekse grenzen om zijn artistieke inzet en realisaties. Het siert hem dan ook reeds 20 jaar de bezieler te zijn van dit creatief andersvaliden atelier, waarbij hij zijn bezieling en talenten ook doorgeeft aan deze cursisten.

Bedankt Jacky, en hopelijk blijf je deze bezieling nog vele jaren verder zetten.

Bedankt ook aan de verenigingen V.O.S Pajottenland en Inclusie Vlaanderen, afdeling Pajottenland. Met jullie onberekenbare en onbetaalbare steun en medewerking achter de schermen, krijgt dit initiatief de degelijke omkadering krijgen die het verdient. 

En tenslotte ook een bijzonder woord van dank aan alle hoofdrolspelers van deze tentoonstelling : onze cursisten die vandaag tot 14 december hier in Westrand tentoonstellen.

Proficiat voor jullie volgehouden inzet om creatief bezig te zijn met schilder-, teken- en knutselwerken. Wie al even doorheen de tentoonstelling liep zal het reeds gemerkt hebben : hier zitten pareltjes tussen. En wat mij persoonlijk vooral opvalt bij heel deze tentoonstelling is de sfeer die doorheen de werken waar te nemen is. Toen we op een mooie zomeravond met het college een bezoekje brachten aan zo’n ateliersessie, was het ons ook al opgevallen...

Jullie samenzijn ademt een warme, enthousiaste gedrevenheid uit. En hoewel in de theorie van de kunstgeschiedenis kunst altijd geassocieerd wordt met “de aller-individueelste expressie en de aller-individueelste emotie”, slagen jullie erin om de groepssfeer uit jullie ateliersessies in deze tentoonstelling over te brengen. Een lesje in groepsdynamiek waar vele ‘gewoon validen’ een puntje kunnen aan zuigen !

Jullie alle 33 opsommen zou ons te ver leiden - jullie vinden trouwens alle namen van de exposanten op de uitnodiging. 

Maar daarom : van Anne, over Marianne tot Wouter : duizend maal proficiat met jullie realisatie. Jullie zijn de officieuze titel van “Andersvalide Culturele Ambassadeurs van Dilbeek” meer dan waard !

Proficiat !’’

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2008
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief