Mark Cox kwam 80 jaar na zijn vader een kijkje nemen naar de onderduikplaatsen van zijn vader een gecrashte piloot tijdens de oorlog

C21

Mark Cox kwam 80 jaar na zijn vader een kijkje nemen naar de onderduikplaatsen van zijn vader een gecrashte piloot tijdens de oorlog

Editie_galmaarden_oorlog_mark_3__kopie_
Paul Beyl uit Ninove kreeg een warme knuffel van mark.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_oorlog_mark_2__kopie_
Mark kwam aan in Galmaarden.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_oorlog_mark_5__kopie_
Mark kreeg een fles wijn van Freddy Deschuiteneer.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_oorlog_mark_4a__kopie_
Nabestaanden van mensen die tijdens de oorlog piloten hielpen ontsnappen. Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_oorlog_mark_4__kopie_
Nabestaanden van mensen die tijdens de oorlog piloten hielpen ontsnappen. Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_oorlog_mark_6__kopie_
Groepsfoto.- Foto Marc Colpaert
 
De Galmaardse bevolking en Ninoofse bevolking waren gastvrij voor gecrashte piloten tijdens de oorlog en dat was de reden waarom Mark Cox naar Outer en Galmaarden kwam op maandag 23 september. Mark Cox de zoon van co-piloot Harvey Cox kwam naar het Pajottenland om 80 jaar na de oorlog de plekken te gaan bekijken, waar zijn vader ooit moest onderduiken tijdens de oorlog. Hij werd ontvangen in het gemeentehuis van Galmaarden.
 
Nu 80 jaar later komt Mark Cox,  zoon van co-piloot Harvey Cox, speciaal vanuit HAWAÏ naar Outer en Galmaarden. Hij drukte zijn verlangen uit om voor het eerst in de voetsporen van zijn geredde vader, de onderduikadressen en de bevolking te zien in Outer en Galmaarden. "Recent kwamen wij te weten dat in de Tweede Wereldoorlog gecrashte geallieerde bemanningsleden in hun strijd tegen de moordende nazi’s, onderduikadressen vonden in Galmaarden, Vollezele en Tollembeek. Na de landing in Normandië op 6 juni 1944, rukten de geallieerden verder op met steun van de luchtmacht. Op 23 juni 1944 stortte de zwaar gehavende Amerikaanse bommenwerper  B-17  “To Hell or Glory”  neer in onze contreien in Outer-Ninove. Piloot Danny Mangan en boordschutter Albert Huff werden gedood. Maar co-piloot Harvey Cox wist te ontsnappen met de hulp van de Cométe Line en op een veilig onderduikadres ondergebracht in onze regio. Bij gevangenneming door de nazi’s en de SS, restte voor geallieerde bemanningsleden het concentratiekamp of de executie", vertelde Freddy Deschuiteneer uit Galmaarden.
 
Het werd een warm onthaal ter hoogte van het gemeentehuis van Galmaarden, voor die gelegenheid werd er een Amerikaanse jeep met vlag geplaatst. Toen Paul Beyl uit Ninove aan Mark Cox vertelde dat zijn moeder Simonne Kieckens was, kreeg Paul dadelijk van Mark een warme gemeende knuffel. "Indien uw moeder er niet was geweest, had mijn vader het nooit overleefd, bedankt", sprak een ontroerende Mark. Blijkbaar was Simonne Kieckens uit Ninove een zeer gekende verzetsvrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog en hielp ze samen met een toen 16 jarige Filip van Dixhoorn uit Vollezele, Amerikaanse of Engelse piloten ontsnappen via de Cométe Line Ninove- Edingen . Ook nabestaanden van Frans Dewandel uit het Centrum van Galmaarden en de familie Suys uit de Nemerkendries hielpen piloten in Galmaarden aan onderduikadressen. Marc Prové bedankte Mark voor alles wat de Amerikanen ooit voor ons land hebben gedaan. Van Freddy Deschuiteneer kreeg Mark nog een fles wijn als geschenk en nog tal van belangrijke informatie mee naar huis. Nadien trokken ze per jeep met Mark nog naar de Nemerkendries bij de familie Hauters waar Mark een onderduikadres van zijn vader mocht bezoeken. Mark bedankte alle mensen voor de leuke ontvangst.   
 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief