Kunstwerken voor de begraafplaatsen van Galmaarden en Vollezele

C21

Kunstwerken voor de begraafplaatsen van Galmaarden en Vollezele

Editie_galmaarden_kerkhof_vollezele_3__kopie_
Er staat vandaag al een mooi kunstwerk op de begraafplaats in Vollezele van Willy Mertens. - foto marc colpaert
 
Het lokaal bestuur van Galmaarden lanceert een bijzondere oproep aan lokale kunstenaars om de begraafplaatsen van Galmaarden en Vollezele te verrijken met kunstwerken die troost en verbondenheid uitstralen. Straf, want heel wat mensen uit Vollezele zijn nog steeds kwaad omdat de gemeente meer dan 200 grafzerken liet weghalen, terwijl de lichamen nog steeds in de grond zitten. Liefde en geborgenheid??
 
 
Enkele jaren terug en ook vandaag nog is het Burgerplatform  RED BEGRAAFPLAATS VOLLEZELE'  zwaar ontgoocheld .  Het Vlaams Decreet van 2004 laat een gemeente AUTONOOM beslissen hoé ze herinrichten, niet noodzakelijk mét onruiming als dat niet nodig is. Wij hadden gevraagd om het met respect te doen. En dat respect is ver te zoeken zeker door het wegnemen van 200 grafzerken terwijl de mensen gewoon nog in de grond liggen, dit is totaal geen respecct tonen voor uw verleden, reageerde het Burgerplatform toen. Nu moet blijkbaar een kunstwerk al die miserie oplossen het Burgerplatform is er niet over te spreken.
 
In het kader van de heraanleg van deze begraafplaatsen, wil de gemeente een serene herdenkingszone creëren waar nabestaanden een plek vinden om te rouwen, terug te blikken en kracht te putten uit de herinneringen aan hun dierbaren. 
"Onze begraafplaatsen zijn meer dan enkel rustplaatsen; ze zijn plaatsen van herinnering, liefde en verbondenheid. Door de toevoeging van kunst willen we deze plekken toegankelijker en betekenisvoller maken voor iedereen," zegt burgemeester Ludo Persoons. "We nodigen kunstenaars uit om met hun creaties een blijvende bijdrage te leveren aan onze gemeenschap en de manier waarop we stilstaan bij het leven en verlies van onze dierbaren."
 
Creatieve uitdaging voor lokale kunstenaars
 
De oproep richt zich tot kunstenaars uit de fusiegemeente Pajottegem. Ook kunstenaars van buiten de regio die een specifieke band met Pajottegem hebben, worden aangemoedigd om deel te nemen. De gemeente is op zoek naar twee kunstwerken – één voor elke begraafplaats – die op een respectvolle manier aansluiten bij thema’s zoals verdriet, afscheid, troost, hoop en verbondenheid. Het ontwerp moet universeel en (religieus) neutraal zijn en kan in de vorm van een standbeeld, herdenkingszuil of een ander beeldend kunstwerk.
 
Kunstenaars krijgen de vrijheid om hun eigen concept uit te werken, waarbij het toevoegen van een vers, gedicht of tekst mogelijk is, maar niet verplicht. Er zal gebruik gemaakt moeten worden van duurzame materialen, geschikt voor buitenomstandigheden, en de kunstwerken moeten minimaal 1,5 meter hoog zijn vanaf de sokkel.
Een zorgvuldige selectieprocedure
 
De selectie van de ontwerpen zal gebeuren door een jury van lokale kunstkenners en vertegenwoordigers van lokale verenigingen. De criteria voor beoordeling zijn visie, gevoelswaarde/esthetische waarde, technische uitvoering en duurzaamheid. Kunstenaars dienen hun interesse kenbaar te vóór 11 november 2024 en voorstellen indienen tot 16 januari 2025.
 
Eind april 2025 zal de definitieve keuze bekend worden gemaakt, waarna de kunstenaars kunnen starten met de realisatie van hun werken. De oplevering van de kunstwerken is voorzien voor midden oktober 2025.
Voor meer informatie over de oproep, de technische vereisten en de inschrijvingsprocedure kunnen geïnteresseerden terecht op de gemeentelijke website https://www.galmaarden.be/kunst-begraafplaatsen
 
 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 okt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief