HALLE - De verbroedering tussen Halle en Mouvaux bestaat al 50 jaar

C21

HALLE - De verbroedering tussen Halle en Mouvaux bestaat al 50 jaar

Halle_jumelagecomite
 

Ter gelegenheid van de viering van Europadag organiseert Halle op zaterdag 3 mei aanstaande een groot verbroederingsfeest met afvaardigingen van al de zustersteden.

Op deze dag bestaat de verbroedering met de Franse zusterstad Mouvaux 50 jaar en zullen beide besturen een nieuwe oorkonde ondertekenen. Ook de verbroedering met het Duitse Werl dat al 35 jaar duurt, zal herdacht worden
 
 Een heel programma werd door het jumelagecomité rond deze herdenking in elkaar gestoken. Het begint om 10.45 uur met een jubileumstoet van aan het stadhuis naar de Grote Markt voor de groet aan de Europese vlag. Nadien geeft ‘La Musique Municipale de Mouvaux’ een concert op de kiosk.
Na een bezoek aan de internationale kunsttentoonstelling van Aureool in de Oude Post en de inhuldiging van een Mouvauxstraat, die in feite nog niet bestaat, is er een vebroederingsnamiddag in de raadzaal van het stadhuis.
De turnkring “La Jeanne d’Arc” en het koor “Les Coryphées” uit Mouvaux zullen samen met het Duits koor “Happy Voices” uit Werl en de Halse St.-Martinusgilde het namiddagprogramma opluisteren. Tijdens dit feest volgt dan de officiële ondertekening van de nieuwe oorkonde ’50 jaar jumelage Halle – Mouvaux’. 
 
MOUVAUX
Zaterdag 20 juni 1953 is een belangrijke datum in de geschiedenis van de verbroedering tussen Halle en Mouvaux. Die dag nam de Koninklijke St.- Martinusturngilde uit Halle deel aan een internationaal turnkampioenschap in Cambrai, Noord-Frankrijk. Ook de ‘Clique de la Jeanne d’Arc’ uit Mouvaux was één van de deelnemers.
De Hallenaren Maurice Nerinckx, Max Maillard, Jef Pierreux en Arthur Maillard sloten er vriendschap met Henri Catel, chef van de Clique de la Jeanne d’Arc. Tussen pot en pint besloten zij ’s avonds dat zij elkaar zouden helpen bij turnfeesten.
De hartelijke en stevige vriendschapsbanden tussen beide turngilden werden door beide stadsbesturen zeer gewaardeerd en op 3 mei 1958 vond de officiële bezegeling plaats door de toenmalige burgemeesters Jean-Nicolas Devillé en Georges Courcol.
 
De laatste jaren werd er door het jumelagecomité hard gewerkt om de verbroedering nieuw leven in te blazen. Het accent werd gelegd op uitwisseling tussen verenigingen.
Meer over Mouvaux op www.mairie-mouvaux.fr
 
WERL
Halle en het Duitse Werl verbroederen al 35 jaar met elkaar, en is een uitvloeisel van het feit dat Halle in 1965 het peterschap aanvaardde van het 18* bataljon Kwartiermeester dat gekazerneerd was in Werl. In 1972 ontstond de eerste toenadering tussen beide steden. De officiële verbroedering vond in Halle plaats op 9 juni 1973.
Omwille van de afstand tussen Halle en Werl (ongeveer 400 km) zijn de ontmoetingen minder frequent, maar daarom niet minder intens.
Meer info over Werl op www.werl.de
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief