HALLE - Duizenden bedevaarders komen naar de zwarte madonna

C21

HALLE - Duizenden bedevaarders komen naar de zwarte madonna

Halle_bedevaart_1gr
 
Halle_bedevaart_1_kl
Halle_bedevaart_2kl
Halle_bedevaart_2_gr
 

Met het eerste weekeinde van mei is de bedevaart naar het beeld van de zwarte madonna in de Halse basiliek voor goed begonnen. Tot het einde van de maand juni worden er nog duizenden en duizenden bedevaarders in Halle verwacht. Deze komen niet alleen met bussen en wagens maar er komen er ook veel te voet van heinde en ver naar Halle.
Op bedevaart komen naar Halle is een combinatie van een sportieve activiteit en een sociaal gebeuren. Na de gebedsdienst in de basiliek zoeken de bedevaarders dan de terrasjes op de Halse Grote Markt op. Velen van hen dragen ook een souvenir uit Halle mee naar huis.

Tot nu toe kondigden zich al 60 georganiseerde groepen aan die op Halle naar bedevaart komen. De meeste groepen hebben zelf een priester bij voor de gebedsstonde in de basiliek.
Deze zaterdag waren er bedevaarders die te voet kwamen uit Wielsbeke (90 km), Anzegem (75 km), Deerlijk (95 km), Heestert (85 km), Vichte (90 km) en Oostrozebeke (95 km).
Een tweede georganiseerde bedevaart heeft elk jaar plaats op Pinksterzaterdag. Dan komen bedevaarders te voet uit Gits en Lichtervelde.
Op bedevaart naar Halle komt men uit traditie, uit geloofsovertuiging, om een belofte in te vullen, om een voorspraak te bekomen en om nog vele andere redenen. Bij aankomst aan de basiliek laten heel wat bedevaarders de tranen de volle loop,, wanneer ze door hun geliefden bedacht worden met bloemen voor hun prestatie.
Op de wijk Wolvendries, waar men aan de einder de Halse basiliek al kan waarnemen, laat men iedere keer de beiaard luiden. Deze klanken zijn een verwelkoming in Halle en worden door de bedevaarders zeer geapprecieerd en ervaren als het bereiken van een gesteld doel
Al de georganiseerde bedevaartsgroepen worden door een delegatie van VVV-Halle opgewacht bij het binnenkomen van Halle.
Ook voor de mensen van de Halse basiliek worden het drukke maanden. Voor de bedevaarders zelf worden zo een 60.000 kaarsen klaar gehouden in de basiliek.
Eén minpuntje aan het geheel. De paaltjes op de Beestenmarkt stonden niet naar boven, zodat er veel auto’s naar de Grote Markt reden en daar dan moesten ondervinden dat ze niet verder konden en moesten rechtsomkeer maken tussen de menigte. De paaltjes ter hoogte van de Sleutel stonden immers naar boven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief