HALLE - Eindelijk riolering voor de Berendries

C21

HALLE - Eindelijk riolering voor de Berendries

Halle_berendries_1
 

Het is eindelijk zo ver. De Berendries gaat na jaren van wachten riolering krijgen tussen het Rodenemplein en de Maasdalbeek. Het voorontwerp voor deze werken werd al gemaakt in 2000. Dat het zo lang duurde heeft allemaal te maken met het bekomen van subsidies. De werken starten op 19 mei en zouden, indien de weersomstandigheden het toelaten moeten klaar zijn op 24 oktober. Kostprijs van de werken 1,3 miljoen euro.

De weg gaat opengebroken worden. Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel in de grond gestopt, de huizen worden aangesloten en er komt een nieuwe laag asfalt. Op plaatsen waar er huizen staan komen er voetpaden en op een plaats komen er ook parkeerplaatsen. Aan de bewoners werd verzekerd, dat ze bijna altijd met de wagen tot aan hun woning gaan geraken. De riolering gaat steeds over een 50 tot 100 meter aangelegd worden. Is het daar gedaan schuift de werf op en wordt het vorige stuk onder de grond gestopt, zodat daar terug wagens kunnen rijden.
Van de werken gaat ook gebruik gemaakt worden om op sommige plaatsen nieuwe waterleidingen aan te legen. Dat is ondermeer het geval op het gedeelte van de straat dat op Lembeek ligt.
Belgacom voorziet een uitbreiding van het telefoonnet op de Berendries vanaf de woning met nummer 90 tot aan de Maasdalbeek en tussen de nummers 90 en 102 op de Berendries. Tussen de huizen met nummers 50 en 60 komt er een uitbreiding van het gasnet.
 
Er komt een gescheiden riolering. Het regenwater gaat men mits een bufferzone in de Maasdalbeek loodsen. Het afvalwater gaat opgevangen worden door Aquafin en gezuiverd worden door het zuiveringsstation in Lot.
 
DRIE FASEN
De aannemer die instaat voor de werken, gaat in drie fasen werken.
De eerste fase begint op 18 mei en dan gaat men werken tussen het natuurgebied tot aan de Driepikkel (Y-splitsing). Eens de riolering gelegd komt er dadelijk een laag steenslag op het wegdek. Voor deze fase worden er 40 werkdagen voorzien, wat wil zeggen dat ze moet klaar zijn voor het bouwverlof.
 
Fase 2 wordt opgestart na het bouwverlof en dan gaat er gewerkt worden vanaf het Rodenemplein tot het huisnummer 77 op de Berendries. Deze fase moet af zijn tegen 29 september. Tegelijkertijd met deze fase wordt ook de eerste fase verder afgewerkt.
 
Met de derde fase gaat gestart worden na 29 september. Dan gaat men het gedeelte aanpakken waar het agrarisch gebied ligt. Hier komt geen riolering, maar de straat wordt wel vernieuwd. Gelijktijdig met deze werken wordt de tweede fase verder afgewerkt.
De toplaag met asfalt wordt in eenmaal over de ganse lengte van de werken op het einde van de werken aangelegd. Dit moet zo omdat er anders naden in het wegdek zouden liggen.
 
Voor de riolering zelf moeten de bewoners niet bedtalen. De verhaalbelasting op riolering werd enkele jaren geleden afgeschaft. Wel moet men betalen voor de aansluiting aan de huizen en deze kosten worden geraamd op ongeveer 1.050 euro per aansluiting.
Opmerking uit het publiek: “Ons lang wachten heeft toch nog iets goeds. Aangezien ondertussen de verhaalbelasting is afgeschaft moeten we daar voor niets betalen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief