HALLE - Dertiende Integratie schaaktornooi

HALLE - Dertiende Integratie schaaktornooi

Schaaktornooi_halle_foto_didier_decooman_editiepajot__2_
Schaaktornooi_halle_foto_didier_decooman_editiepajot
Schaaktornooi_halle_foto_didier_decooman_editiepajot__1_
Schaaktornooi_halle_foto_didier_decooman_editiepajot__3_
 

De schaakkring voor visueel gehandicapten en sympathisanten, “De Zwarte Dame” uit Halle, organiseerde zaterdag voor de dertiende keer haar Open ING Integratie Schaaktornooi in het stadhuis van Halle. Zo’n dertig deelnemers namen deel of vijfentwintig procent meer dan vorig jaar.

“Het is een open tornooi”, aldus Mieke Maeckelbergh (bovenste foto links), “omdat iedereen, die de regels van het schaakspel enigszins onder de knie heeft, er aan mee kan doen. Een integratietornooi, omdat “De Zwart Dame” er naar streeft het schaken met en door visueel gehandicapten te bevorderen. Ongeveer de helft van de deelnemers zijn goed ziende schakers. De schaaksport is één van de weinige sporten, waar blinden en slechtzienden hun krachten op gelijkwaardig niveau met ziende spelers kunnen meten. De enige aanpassing is dat de visueel gehandicapte speler op zijn of haar eigen aangepast schaakmateriaal speelt en dat er dus altijd op twee borden wordt gespeeld, waarbij de zetten aan elkaar worden gezegd”.
 
België kent op dit moment enkele prominente blinde schakers. Mieke en Geert Maeckelbergh, die bij “De zwarte Dame” zijn aangesloten, hebben hun sporen op nationaal en internationaal niveau al verdiend en de topspeler Piet Devos uit Kortrijk, die ook bij de ziende spelers in België al het nodige respect heeft weten af te dwingen. Dit najaar zal Mieke Maeckelbergh meedoen aan zowel de schaakolympiade voor visueel gehandicapten op Kreta, als de FIDE schaakolympiade in Dresden.
 
Er was een prijzenpot van totaal 450 euro te winnen die samen met de bekers werd uitgereikt aan de winnaars.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2008
Didier Decooman
Didier Decooman
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 feb 2021
Roger Swalens | 25 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021

archief