HALLE - Restauratie van Mouterij Van Roy kan starten

C21

HALLE - Restauratie van Mouterij Van Roy kan starten

Halle_mouterij_meiboom
 
Dsc_3164

 Een oud stukje industiële archeologie is gered. De stad Halle begint, na vier jaar administratie met de restauratie van de Mouterij Van Roy in de Meiboom in Halle. In het gebouw zal het archief van de stad komen maar ook een polyvalente ruimte met vergaderzalen en keuken. De renovatie kost bijna 7 miljoen.

Het gebouw is sind 1993 beschermd. Het is een bijzonder stukje erfgoed van de stad Halle. Vanuit de privé werd een gedeelte van het gebouw gerenoveeerd tot taverne. Eén vleugel langs de zijde van de Meiboom bleef staan. Ondertusen is dit gedeelte verkommerd. Een renovatie vanuit de privé-sector zag geen investeerder als mogelijk.

“We beslisten vanuit de stad om dit dossier aan te pakken. We willen hiermee ons erfgoed bewaren voor de toekomst. Het archief dat we willen bijhouden zal een plaats krijgen in het gebouw. Dit wordt geen dood archief maar een plek waar we het verleden kunnen bewaren en belangrijke dingen van nu ook voor de toekomst kunnen bijhouden.
Voor de renovatie kan de stad rekenen op subsidies. Toch zal de renovatie bijna 5 miljoen uit de stadskas putten.”, motiveert burgemeester Dirk Pieters.

De hele linkertoren (met priamidedak) zal plaats geven aan alle noodzakelijke ruimten voor die bij een degelijk archief horen. Het linkerdeel van de gelijkvloerse ruimte wordt ontvangtruimte en leeszaal. Het gebouw wordt langs de straatzijde opnieuw opgetrokken met twee ingangen. Zo kunnen ook tijdens de avond activiteiten worden ontwikkeld. Het avondgedeelte omvat een polyvalente ruimte van ongeveer 130 vierkante meter met keuken en sanitair, met twee lokaaltjes en een groter lokaal. Het industrieel erfgoed, aanwezig in het gebouw zal zo goed als mogelijk gerestaureerd worden. Hierdoor kan de werking van een mouterij worden gevisualiseerd.

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2008
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief