HALLE - Staaf staat 25 jaar achter de toog van de Monico

C21

HALLE - Staaf staat 25 jaar achter de toog van de Monico

Editiepajot_staaf_25_jaar_monico_merckx
 

Vijfentwintig jaar eenzelfde café uitbaten is in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend. Nochtans is Gustaaf Boon al 25 jaar de baas in café Monico op de Beestenmarkt in Halle. Samen met zijn Yolande houdt hij er alles draaiend in zijn taverne.

Staaf, zoals hij door iedereen wordt genoemd is opgegroeid in de Horecawereld. Vanaf zijn 16 jaar ging hij zowat op alle feesten als ‘garçon’ werken. Hij was ook één van de eerste ‘garçons’ in het Vondel.
 
In 1983 stond de Monico over te nemen op de Beestenmarkt in Halle en Staaf besliste om daar met een café te beginnen.
Staaf Boon: “Ik was echter te laat. Er was al een overnemer voor het café. Deze heeft het echter maar acht maanden uitgehouden en toen ben ik zelf met het café begonnen”.
 
Bij de overname zag het café er oud en versleten uit. Staaf heeft zijn café eigenhandig volledig heropgeknapt. In 2000 heeft hij nogmaals zelf het volledig interieur gewijzigd.
 
Staaf weet nog heel goed, dat wanneer hij 25 jaar geleden een pint 17 frank koste.
Hij heeft ook de evolutie in de Horeca meegemaakt.
Staaf Boon: “Vroeger werd er veel pils gedronken. Nu zijn het veel frisdranken en koffie en vooral zwaardere bieren. Van dat laatste heb ik ook zowat mijn specialiteit gemaakt. Momenteel heb ik een 70-tal verschillende zwaardere bieren in mijn kelder liggen”.
 
ROMPSLOMP
Vroeger was het ook gemakkelijker om met een café te beginnen. De rompslomp was veel minder groot. De laatste jaren zijn er ook veel veranderingen gekomen op gebied van veiligheid en taksen.
Staaf Boon: “Vooraleer men met een zaak begint moet men weten met wat men begint. Wat er ’s avonds in de lade ligt is niet allemaal winst. Het bier slaagt steeds op, tot tweemaal per jaar, en dat moeten we doorrekenen en ook de energiekosten zijn niet van de poes. Toch is er nog toekomst in de Horeca als men met alles oppast. Prijsverhogingen in de Horeca zijn soms moeilijk te begrijpen door de klanten. Men kan er niet omheen kijken, maar het cafébezoek is minder en daar moet men zich voor wapenen”.
 
BTW
Het cafébezoek mag dalen, maar het bezoek aan restaurant ligt in een stijgende lijn.
Staaf Boon: “BTW-verlaging zou ook een goede zaak zijn voor de café’s. Helaas is de BTW-verlaging alleen van toepassing op het eten in restaurants en niet op de dranken. Ook daar zou de BTW moeten verlaagd worden”.
 
Intussen is Staaf Boon ook al 25 jaar bestuurslid van HORECA-Vlaanderen. Dit is een soort syndicaat voor de Horecamensen.
Staaf Boon: “Onze taak bestaat er in om bij de verschillende instanties te lobbyen om alles zo sociaal mogelijk te houden”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jul 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys - Raymond Decoster | 19 feb 2024
Roger Swalens | 15 feb 2024

archief