HALLE - Twee bufferbekkens moeten overstromingen voorkomen in centrum van Buizingen

C21

HALLE - Twee bufferbekkens moeten overstromingen voorkomen in centrum van Buizingen

Editiepajot_wachtbekken_foto_merckx
 

Volgens studiebureau D&A-planning komt er binnenkort een einde aan de wateroverlast in het centrum van Buizingen. Dit hoorden de bewoners gisteravond op een hoorzitting in het stadhuis. Twee bufferzones van respektievelijk 800 en 1.000 kubieke meter moeten alle wateroverlast in het centrum van Buizingen voorkomen.

Het studiebureau nam 10 maanden de tijd om de situatie grondig te onderzoeken en een oplossing uit te werken. Vorig jaar waren er nog drie overstromingen in het laagste gedeelte van de Octaaf de Kechove d’Exaerdestraat in Buizingen. Deze toestand duurt al meer dan tien jaar.
Het studiebureau stelde nu haar plannen voor.
 
In feite komt het er op neer dat al het regenwater niet meer naar het Gemeenteplein van Buizingen wordt geleid bij hevige regenval maar opgevangen wordt in twee buffers.
 
Ter hoogte van de Groenstraat wordt het water afgeleid via het Eizingendorp naar een buffer waar 800 kubieke meter water in kan.
De kostprijs voor het maken van de buffer wordt geraamd op 1.090.000 euro.
 
Tussen de Karel Nerinckxlaan en de Nachtegaalstraat wordt het water in een ondergronds bekken onder de weide aan het park opgevangen. Deze buffer komt in de weide naast het park ter hoogte van het Kornijkveld (foto). Kostprijs voor het aanleggen van de buffer bedraagt 793.000 euro.
 
“We willen het water uit het centrum van de gemeente weghalen. Tussen het uitwerken en de realisatie van de plannen kan twee jaar zitten. Dit is problematisch voor die mensen die tot drie keer per jaar met overstromingen zitten.”, zegt burgemeester Pieters.
 
Volgens het studiebureau moet het aanleggen van de twee buffers de mogelijkheid van overstromingen, bij hevige regen, ernstig verminderen.
 
Deze maand gebeurt de aanbesteding van de werken. De uitvoering is voorzien rond de zomer van 2009. De werken zelf gaan 6 tot 8 maanen duren. Veel zal afhangen van het krijgen van de nodige vergunningen.
 
Voor het uitvoeren van deze werken werden er geen subsidies aangevraagd. Het zou de werken alleen maar met jaren vertragen. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief