HALLE - Zestig reuzen vieren 50ste verjaardag van reus Vaantjesboer

C21

HALLE - Zestig reuzen vieren 50ste verjaardag van reus Vaantjesboer

Editiepajot_reuzenstoet_1_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_reuzenstoet_1_kl_foto_merckx
Editiepajot_reuzenstoet_2_kl_foto_merckx
Editiepajot_reuzenstoet_2_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_reuzenstoet_3kl_foto_merckx
Editiepajot_reuzenstoet__4kl_foto_merckx
Editiepajot_reuzenstoet_3_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_reuzenstoet__5_kl_foto_merckx
Editiepajot_reuzenstoet__6__kl_foto_merckx
Editiepajot_reuzenstoet_4_gr_foto_merckx
 

n Halle was er heel wat ‘groot’ volk aanwezig. Misschien letterlijk maar zeker figuurlijk. Reus Vaantjesboer, het zinnebeeld van de Halse spotnaam vierde immers zijn vijftigste verjaardag. De verleden jaar opgerichte ‘Confrérie van de Vaantjesboer’ wilde dit niet zo maar laten voorbij gaan. Zij nodigden een zestigtal confraters van de Halse reus naar de Mariastad voor zijn verjaardag.

Alsof de weergoden een boontje hebben voor de Hallenaren. De reuzenstoet trok zich op gang en het hield op met regenen. De regen maakte terug zijn opwachting op het ogenblik dat alle reuzen een farandole hielden rond de Vaantjesboer. Niettegenstaande het rotweer was er heel wat volk naar Halle afgezakt.
De regen had ook zijn gevolgen voor de stoet. Sommige reuzenfamilies waren in Halle, maar toen het in de morgen onophoudelijk regende haalden zij hun reuzen niet buiten. Uiteeindelijk stapten een 60-tal reuzen mee op in de stoet.
Orgelpunt was zeker de rondedans op het Possozplein rond reus Vaantjesboer.
 
Reuzen waren er uit Turnhout, Zottegem, Oudenaarde, Overmere, Kruishoutem, Edingen, Vilvoorde, Hechtel-Eksel, Brugge, Zolder, Bolderberg, Steenvoorde, Boeschepe, Maastricht en Roermond. Kortom het was een internationaal gezelschap die de ‘verjaardagstaart’ van reus Vaantjesboer kwam aansnijden.
Tal van reuzen waren vergezeld van een eigen muziekkapel. Ook de Halse reus heeft in het dweilorkest ‘The Sols’ zijn eigen begeleidingsgroep.
 
De Confrérie van de Vaantjesboer had met deze reuzenstoet een dubbel doel. Vooreerst wilde men de Halse reus in het zonlicht plaatsen, maar men wilde ook de septemberkermis in Halle terug laten openbloeien. De laatste jaren was dat immers een triestig gedoe geworden, terwijl dat in vroegere tijden het een hoogdag was. De Confrérie maakt zich ook sterk dat ze de volgende jaren terug meer ‘kermisstielen’ naar de septemberkermis zullen krijgen. Om dit nog beter in de verf te zetten opende reus Vaantjesboer de kermis al vrijdagavond en werd de grote reuzendans ook gehouden tussen de kermismolen.
 
Het ligt in de bedoeling van de Confrérie van de Vaantjesboer om de twee jaar een reuzenstoet te organiseren. Zij zullen wel jaarlijks een volksfeest organiseren het eerste weekeinde van september wanneer het kermis is in Halle.
 
Niet alleen de Hallenaren maar ook de mensen van buiten Halle die naar de reuzenstoet kwamen kijken, zien nu al met genoegen naar de volgende uitgave van de reuzenstoet in Halle. Daarvoor moeten ze echter nog twee jaar wachten.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 09 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 08 dec 2022
Marc Sluys | 04 dec 2022

archief