HALLE - Een wereldreis door het centrum van Halle

C21

HALLE - Een wereldreis door het centrum van Halle

Logo_mail
 

Reeds jaren vindt er in Halle een ‘wereldfeest’ plaats. Gedurende +/- 20 jaar werd deze in het Cultuurcentrum ’t Vondel georganiseerd met zijn successen en zijn dipjes. Doch begon deze feestformule enigszins ernstig vastgeroest te raken. En omdat het wereldfeest zeker zijn plek verdient in Halle, besloten een groep jonge (geëngageerde) mensen het eens over een andere boeg te gooien. Met de filosofie: als we het wereldfeest eens tot bij de mensen brengen en niet andersom.

Toernee Mondi’ale gaat dit jaar door op 22 november. Er komt een kroegentocht, veel muziek, woord en dans en men kan gaan proeven van een wereldkeuken.
Dit jaar is het thema ‘de vluchtelingenstromingen’. 
Het project dat gekozen werd is een educatief initiatief voor Afghaanse Hazara Vrouwen in Pakistan.
 
Gino Marechal: “Met Toernee Mondi’ale wil men aantonen dat Halle openstaat voor en deel uitmaakt van een multiculturele, solidair geëngageerde samenleving. Op een ontspannen wijze wil men mensen uit alle lagen, culturen, leeftijden de mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, sociaal te bewegen en te sensibiliseren voor een sociaal engagement. Het is moeilijk, maar het is ons streven en eigenlijk onze ultieme doelstelling”.
 
 
Met een Visie. Toernee Mondi’alle zal altijd rijmen met solidariteit, openheid en sfeer. Het moet een creatieve en originele kroegentocht zijn en dus niet alleen een “potje gaan pakken” in twee of meerdere cafés.
Gino Marechal: “We willen bijgevolg het publiek aanspreken door een waaier van ‘wereldse verhalen’ aan te bieden op verschillende locaties.
Sensibiliseren op een manier ver weg van de “geitewollen sokken”, iets nieuws en fris brengen. Het prikkelen van de mensen, ze onbewust heel nieuwsgierig maken. Als het kan even bij zichzelf, bij de buur, de overbuur, de stadsgenoot en bij de wereld. Op een ontspannen en ongedwongen manier”.
 
ONDERWIJSPROJECT
De opbrengst van de eerste Toernee Mondi’alle steunde een onderwijsproject in Senegal
De som van 2500 euro werd aan een Humanistisch kleuterschooltje Xaley in Dakar-Pikine-Est geschonken. Dit klein schooltje bestaat uit 3 lokalen en bezit naast het maandelijkse schoolgeld van de ouders over geen werkingsmiddelen. Didactisch materiaal is bijgevolg onbestaande en de accommodatie is op zijn minst ‘basic’ te noemen. In de zomer 2007 kregen de muren voor de eerste keer een vrolijk laagje verf, werden deurdrempels verhoogd om het water tijdens het regenseizoen buiten te houden en werd het dak gerepareerd door geldelijke ondersteuning van het Halse initiatief De Steunzool. Bijkomende injecties blijven echter noodzakelijk en dankzij de financiering van de Toernee Mondi’alle zullen verdere acties ondernomen worden om dit schooltje om te toveren tot een aangenaam leer- en leefklimaat voor de kleuters en hun monitrices. Griet Deknopper, tevens medeorganisator van de Toernee Mondi’alle, ging dit geld in februari 2008 persoonlijk overhandigen aan dit project. Intussen werd reeds een deel van het geld besteed aan de aankoop van didactisch materiaal en alle klassen werden voorzien van duurzaam meubilair op kleuterformaat (voorheen enkel matten).
 
EDITIE 2008
.Dit jaar is het thema ‘de vluchtelingenstromingen’. 
Het project dat gekozen werd is een educatief initiatief voor Afghaanse Hazara Vrouwen in Pakistan.
 
Voor dit jaar is men dringend op zoek naar 5.000 speelgoedmannetjes
Gino Marechal: “Elk opgehaald mannetje brengt ons via een sponsordeal
1 euro op en wordt gebruikt als decoratie tijdens Toernee Mondi’alle, het wereldfeest op 22 november in Halle. Tegen eind oktober zouden wij die komen ophalen. Zelf doen wij ophaalacties in de scholen en
academies in en rond Halle. Het is een hele uitdaging.
Deze speelgoedmannetjes zullen opgehangen worden onder de wereldbol die onder het standbeeld van Servais gaat komen.
 
Voor meer info en de aflevering van speelgoedmannetjes kan men terecht bij Yannic Cannaerts Louis Thibautstraat 37 – 1500 Halle
Telefoonnummer: 0486 96 93 72 – info@toerneemondialle.be
Griet Deknopper – 0486 966 113 - griet.deknopper@docent.ehb.be
Gino Marechal – 0472 323 553 – gino.marechal@skynet.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 nov 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief