HALLE - Sint-Veroonsruiters vieren hun patroonheilige

C21

HALLE - Sint-Veroonsruiters vieren hun patroonheilige

Editiepajot_hubertus_lembeek_1gr_merckx
 
Editiepajot_hubertus_lembeek_1_kl_merckx
Editiepajot_hubertus_lembeek_2_kl_merckx
Editiepajot_hubertus_lembeek_2_gr_merckx
 

Oktober is de maand dat de jacht begint en is ook de maand dat Sint-Hubertus wordt gevierd. In de Halse deelgemeente Lembeek gebeurde dat voor de 29ste keer. Traditioneel wordt dat gedaan op de tweede zondag van oktober. Daarvoor zorgden de Sint-Veroonruiters.

De meer dan honderd paarden verzamelden zich op het Stationsplein van Lembeek. Onder begeleiding van jachthoornblazers begaf de stoet zich naar het Clasplein waar de paarden en ruiters gewijd werden door pastoraal medewerker Jef Devillé
 
Voor de paarden en de ruiters werd er gezorgd voor gewijde broodjes.
 
Wie was die heilige eigenlijk? Aangenomen wordt dat hij de zoon van de hertog van Aquitanië was. Toen hij op Goede vrijdag wilde jagen, verscheen het bekende hert met het kruis in zijn gewei. Een hemelse stem ried hem aan naar Maastricht te gaan. Daar werd Hubertus de laatste bisschop van Tongeren-Maastricht en de eerste van Luik.
 
Hij stierf in Tervuren en werd begraven in Luik. Eerst nadat de armlastige abdij van Andange, in het midden van de Ardense bossen, om relieken van een heilige smeekte om zo aan extra inkomsten te geraken, werd besloten het lichaam van Hubertus naar de abdij over te brengen. En sinds 825 heet Andange Saint-Hubert.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 okt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 sep 2022
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 sep 2022
Marc Sluys | 23 sep 2022

archief