Licht op groen voor een MUG in HALLE

C21

Licht op groen voor een MUG in HALLE

Mugvoertuigklein

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, maakte vandaag zijn voornemen bekend tot erkenning van een MUG-functie (Mobiele Urgentie Groep) aan het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria in Halle. Het voornemen tot erkenning geldt ook voor het Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Zottegem en het ASZ Aalst, Campus Geraardsbergen. De minister komt hiermee tegemoet aan een vraag die al lang leeft in de regio van het Pajottenland en Zuid-Oost-Vlaanderen.

De keuze van de drie bijkomende MUG’s in Vlaanderen is gebaseerd op het principe van de best mogelijke verbetering van de bereikbaarheid van de bevolking door de MUG vanuit een erkend ziekenhuis. Het voorzien van de MUG in Halle betekent dat 8 gemeenten, die in de huidige situatie niet bereikbaar zijn binnen een tijdsinterval van 20 minuten, in de toekomst sneller zullen geholpen worden. In de realiteit wil dat zeggen dat 134.877 mensen in de toekomst sneller door een mobiele medische urgentiedienst bereikbaar zijn. Met de installatie van deze MUG in Halle geeft minister Vanackere ook een antwoord op de veelvuldig gestelde vraag naar betere opvang en bijstand in de eigen taal.

Op 28 juli 2008 kondigde de verantwoordelijke federale minister de nieuwe programmering aan die 3 bijkomende MUG-erkenningen in Vlaanderen mogelijk maakte. Minister Vanackere heeft er onmiddellijk voor gekozen om een objectieve procedure te volgen waar alle Vlaamse ziekenhuizen zich op konden inschrijven. Het agentschap Zorg en Gezondheid kreeg de opdracht om criteria en een toewijzingsprocedure vast te leggen. De geïnteresseerde ziekenhuizen moesten voor 15 oktober hun aanvraag indienen. Na het advies van het agentschap Zorg en Gezondheid kon minister Vanackere het besluit ondertekenen op 26 november. Op die wijze werden de termijn en de procedure zoals die zijn vastgelegd binnen de gemeenschapsbevoegdheden van de minister volledig gerespecteerd.

In Vlaanderen zullen er 45 erkende MUG-diensten actief zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2008
Felix Merckx
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 nov 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief