HALLE - Pater Pax in de bloemetjes gezet

C21

HALLE - Pater Pax in de bloemetjes gezet

Editiepajot_pater_pax_1_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_pater_pax_1_kl_foto_merckx
Editiepajot_pater_pax_2kl_foto_merckx
 

In de Paterskerk in de Volpestraat in Halle werd Pater Pax gevierd omdat het 60 jaar geleden is dat hij geprofest werd, 55 jaar geleden dat hij priester werd gewijd en omdat het juist 50 jaar geleden is dat hij in Halle aangeland is. Intussen werd hij de bekendste ‘Hollander’ uit Halle en omgeving.

Pater Pax, de bekende pater conventueel was vroeger ooit nog manager van Paul Severs en The Criminals. Hij was ook jaren burgemeester van de ‘Stieweg’, reed met de koersfiets voor het goede doel, deed aan benji-springen en was ook de spil van de legendarische Pax-kelder in de ondergrond van het klooster in de Nieuwstraat in Halle. Van Maaseik tot Oostende kwam de jeugd naar de kelder. Toen er in 1975 gestopt werd met de kelder waren er vierduizend leden.
 Na zijn noviciaat werd hij in 1953 priester. Vijf jaar later kwam hij van Leuven in Halle terecht. De Nederlandse pater burgerde er zich goed in. Groot en klein kent immers ‘de Pax’ in Halle.

Vanaf zijn jeugd koos pater Pax om in gemeenschap te leven in een klooster. Zo kwam hij in Halle terecht bij de broeders Conventuelen in de Volpestraat.

Legendarisch is ook zijn jarenlange trouw aan een Wartburgwagen en zijn even legendarische uitspraak “Mijn Wartburg rookt langs achter en ook langs boven van de sigarenrook”.
De sigaren heeft hij door gezondheidsproblemen moeten laten.

Editiepajot wenst pater Pax nog vele jaren te mogen tegenkomen in Halle in zijn legendarische pij.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2008
Felix Merckx
Felix merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief