HALLE - Milieuraad wil geen verdelgingsacties voor vossen!

C21

HALLE - Milieuraad wil geen verdelgingsacties voor vossen!

Repro_editiepajot_vos

De Halse milieuraad drukt haar verbazing uit over de initiatieven die het College van Burgemeester en Schepenen van de stad onderneemt voor de verdelging van vossen op het grondgebied van Halle.
De milieuraad betreurt ook ten zeerste dat haar niet om advies werd gevraagd in een materie die ontegensprekelijk tot haar adviesbevoegdheid behoort.

De milieuraad kan zich niet akkoord verklaren met maatregelen die overwogen worden, zoals het uitbreiden van het jachtseizoen voor het afschieten van vossen, het verlenen van tijdelijke jachtvergunningen aan bijzondere veldwachters, het aanstellen van enkele jagers uit jachtverenigingen, ...

In het kader van haar sensibiliserende rol – zoals toebedeeld in de Samenwerkings-overeenkomst met het Vlaams Gewest – vindt de milieuraad het dan ook haar taak om eirond informatie te verschaffen aan de bevolking.

Het klopt wel dat de vos de laatste jaren schade heeft aangericht in streken waar hij vroeger nauwelijks voorkwam, en juist daardoor is de problematiek actueler en wordt er meer aandacht besteed aan de verschillende klachten.

Bij de milieuraad zegt men dat de vos een nuttig dier is
Erik De Greef: “Uiteraard, de vos is een toppredator en heeft een belangrijke plaats in ons ecosysteem. Vossen zijn niet enkel mooie, maar ook nuttige dieren: muizen, ratten en andere schadelijke knaagdieren staan op zijn menu”.

De vos valt zeker geen mensen aan en hondsdolheid is uitgeroeid.

Recent werden in Vlaanderen enkele besmette kadavers met de vossenlintworm gevonden, maar dit fenomeen is vooral aanwezig ten zuiden van Samber en Maas. De individuele burger moet gewoon voorzichtig zijn: geen bessen eten die niet gewassen zijn (althans niet deze die dicht bij de grond groeien) en de eigen kinderen of hond niet laten spelen of snuffelen bij een vossenburcht. Volgens De Greef is dit absoluut geen argument om deze dieren te verdelgen.

JACHT
Jaarlijks worden tot 5.000 vossen geschoten in Vlaanderen.
Er is de officiële jachtperiode van 1 oktober tot 15 februari waarin vossen mogen bejaagd worden, voor natuurbehoudsredenen, bvb. grondbroedende weidevogels, mogen vossen het ganse jaar bejaagd worden.
Vossen hebben een territorium van 5 a 10 km² waar een mannetje, één of meerdere vrouwtjes en de jongen van één nest leven.
Zorgen dat er lokaal geen vossen zijn, betekent dan ook dat men één of meerdere territoria leegmaakt. Lege territoria worden evenwel heel snel spontaan opnieuw ingenomen door andere, meestal jonge dieren uit de (wijdere) omgeving. De vos kent geen grenzen tussen Halle en bvb. Beersel of Braine-le-Chateau!

Door het bejagen van vossen vergroot men de mobiliteit van de vossen en dit is zelfs een groter gevaar voor de verspreiding van eventuele ziekten. 

Om het pluimvee te beschermen bestaat de enige oplossing er in om het kippenhok zo goed mogelijk af te sluiten

Kippen zoeken bij valavond hun eigen nachthok op en het volstaat om dit hok bij het schemeren af te sluiten en pas opnieuw te openen als het opnieuw klaar is.

Andere beschermingsmiddelen voor het pluimvee zijn:
-een omheining die 2 meter hoog is en bovenaan naar buiten geplooid is, met eventueel één prikkeldraad
-de omheining wordt best een halve meter in de grond ingegraven
-een rij tegels – 20 cm breed is voldoende – voor de omheining plaatsen verhinderd de vos om te gaan graven

AFRADEN
De milieuraad Halle raadt het College ten zeerste af om op de ingeslagen weg verder te gaan aangezien onderzoek bewijst dat dit geen enkele zin heeft, meer nog andere gevaren inhoudt. De burger kan zelf alle preventieve maatregelen nemen die nodig zijn om zijn pluimvee te beschermen en roept het College dan ook op om hieromtrent een sensibilisering te doen in de geëigende kanalen die de stad ter beschikking heeft. 

Mensen die de vos in het kippenhok hebben zien passeren zullen er wellicht wel een andere mening op nahouden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2008
Felix Merckx
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief