HALLE - Bouw nieuwe brandweerkazerne start op 5 januari

C21

HALLE - Bouw nieuwe brandweerkazerne start op 5 januari

Nieuwe_brandweerkazerne

Het bevel van aanvang van de werken voor de bouw van de brandweerkazerne aan de Roggemanskaai wordt gegeven op 5 januari 2009.
De uitvoeringstermijn van 360 werkdagen voor het ganse project, vangt op die datum aan
De nieuwe brandweerkazerne komt tussen de Roggemanskaai en de Vanhamstraat.

Er werd gekozen voor een brandweerkazerne die op de binnenkoer op gelijke hoogte met de Zenne komt te liggen. Het hele terrein moet één meter opgehoogd worden om overstromingen te voorkomen.

De binnenkoer wordt gevormd door een U-vormige schakel van gebouwen. Het hoofdgebouw is aan de Vanhamstraat en telt vier verdiepingen waarvan er één bijna volledig ondergronds komt te liggen. De bezoekers aan de brandweerkazerne komen via een loopbrug het gebouw binnen. De brandweerwagens verlaten de kazerne via de Roggemanskaai en moeten een grote hellingsbaan nemen. De brandweerlieden zelf bereiken de kazerne via de Vanhamstraat en vinden daar ook een parking voor hun wagens. Het gebouw waar de wagens van de brandweer gestald worden loopt evenwijdig met de Roggemanskaai.

Om de U-vorm volledig te maken komt er nog een klein gebouw, waar allerlei herstellingen kunnen uitgevoerd worden. Dit gebouw krijgt een groen dak.

De 3 gebouwen bestrijken een oppervlakte van 3.200 m2. Het terrein zelf heeft een oppervlakte van 13.000 m2, zodat er een perfecte verhouding is tussen de gebouwen, de groenvoorziening en het verharde gedeelte.

RIOLERING
Het regenwater dat afkomstig is van de gebouwen wordt opgevangen in vier bassins en wordt gebruikt voor het sanitair en de car-wash van de voertuigen. Het vuile water wordt via een buizensysteem doorgestuurd naar een pompstation. Het idee om het op te vangen in een klein waterzuiveringsstation werd niet weerhouden wegens geur hinder. In het systeem dat nu gaat gebruikt worden kunnen ook de huizen van de Roggemanskaai en de Vanhamstraat op de riolering van de brandweer aangesloten worden. Dat was niet het geval geweest als men gekozen had voor een waterzuiveringsstation.
 

KOSTPRIJS
Op de gemeenteraad van maart 2006 werd het ontwerp van nieuwe brandweerkazerne goedgekeurd voor een totaal geraamde kostprijs van 7.444.541,27 euro. Intussen is de kostprijs gestegen tot 9.999.779,08 euro of 2,5 miljoen (33%) meer dan oorspronkelijk gepland.
De stijging van het financieringsbedrag is grotendeels te wijten aan de abnormale stijging van de prijsindexatie van materialen en lonen.
Met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne is men in Halle al jaren bezig. Dat het dossier zo lang aansleepte is voor een groot deel te wijten aan de goedkeuring van het BPA dat lang op zich heeft laten wachten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2008
Felix Merckx
DBV architecten en Libost groep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief