HALLE - Slotklooster van de zusters sacramentinen blijft na arrest van Raad van State

C21

HALLE - Slotklooster van de zusters sacramentinen blijft na arrest van Raad van State

Halle_klooster_sacrament
 
Dsc_6142
 

De Raad van State vernietigt het besluit van de Minister van Ruimtelijke Ordening waarbij aan de NV Vermeersch Construct een bouwvergunning wordt verleend voor het verbouwen van het klooster tot hotel, restaurant en seminarieruimte en het bouwen van 25 woongelegenheden in de achtergelegen tuin.

Projectontwikkelaar Vermeersch uit Ternat liet in 2002 zijn oog vallen op het voormalig in Halle. De zusters verhuisden naar een nieuwbouw naast hun vroegere klooster. Maar tegen de plannen rees heel wat verzet. Bij een openbaar onderzoek in 2003 dienden buurtbewoners meer dan duizend bezwaarschriften in. De buurt vond de hotelfunctie onverenigbaar met de woonfunctie van hun buurt en vreesde parkeerproblemen en een te hoge verkeersdruk.

Monumenten en Landschappen zag een hotel in een beschermd monument niet zitten. Uiteindelijk werd de bouwvergunning geweigerd. Hierop ging projectontwikkelaar Vermeersch in beroep.

Minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen zette het licht op groen voor de verbouwing van het klooster in Halle. Hij verleende een stedenbouwkundige vergunning.

Tegen het afleveren van deze vergunning werd een verzoek tot schorsing en vernietiging ingediend bij de Raad van State. De Raad van State besliste nu dat de uitvoering van het hele project afhankelijk wordt gesteld aan aparte goedkeuringen zodat de verleende stedenbouwkundige vergunning geen openbaar karakter kan hebben. Het ganse bouwdossier wordt vernietigd.
Door het arrest wordt bevestigd dat het kloostercomplex met ommuurde kloostertuin een beschermd monument is en in zijn huidige vorm bewaard moet blijven voor het nageslacht. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2008
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief