KAATSEN - Vlaanderen telt nog mee ...

C21

KAATSEN - Vlaanderen telt nog mee ...

Rc_halle
 
Roland_steenhoudt_bekijkt_met_de_scheidsrechter_het_verloop_vd_wedstrijd_-_080815a

Het kaatsseizoen werd in de Entiteit Vlaanderen aangevat met 27 clubs en 90 ploegen, waaronder 47 jeugdploegen. Op sportief vlak, wat de resultaten betreft, werd het een goed seizoen. Drie van onze ploegen behaalden een nationale titel. Kerksken Michiels was ongenaakbaar in 1ste nationale en  won de  Beker van België en de Supercup. In 2de nationale verraste Grimminge “Op en Over” vriend en tegenstrever en werd verdienstelijk Kampioen met de promotie naar 1ste nationale als gevolg. Onze derde kampioen van België was Idegem “Geluksbal” in 3de gewestelijke.

 

Kaatsactiviteiten buiten de kampioenschappen.

Naast de kampioenschappen vonden nog heel wat interessante organisaties plaats, waaronder onze jeugdtornooien, bekerwedstrijden, muurkaatsen e.a..

In 2009 zien wij in de reeks 1ste nationale dat zes ploegen van de twaalf behoren tot onze Entiteit Vlaanderen. Dit heeft zich nog nooit voorgedaan. Voor sommigen een ongeziene luxe, voor anderen gebrek aan kwaliteit in de overige vijf entiteiten.

Was nu in 2008 alles koek en ei in onze kleine kaatswereld? Dat zou ik niet durven zeggen. Integendeel!

In onze entiteit zagen wij in 2008 het verdwijnen van twee maatschappijen. Buizingen Start gaf op 20.05.08 algemeen forfait en meteen was er één ploeg kadetten en één ploeg 3de gewestelijke minder. Merchtem S.V. , een club met een rijk verleden,  gaf eindseizoen 2008 te kennen alle kaatsactiviteiten te stoppen. Met hen verdwijnt ook een stukje kaatsgeschiedenis in Vlaams-Brabant.

Beschamend was de afwezigheid van de volledige spelersploeg van Kerksken Michiels (kampioen 1ste nationale) op ons kampioensfeest op 18 oktober te Wieze. Of was het een boycot?

Op bestuurlijk en administratief vlak hebben wij in alle gelederen een tekort aan bekwame en toegewijde vrijwilligers die voor continuïteit kunnen en willen zorgen en dat voor een langere termijn. Het huidige scheidsrechterscorps is onvoldoende in aantal om een goed verloop van de kampioenschappen in onze gewestelijke reeksen te verzekeren.

Op nationaal vlak, ondanks de goed nieuws show, kenden wij het voorbije seizoen heel wat problemen. Deze maken dat heel wat clubleiders en supporters ontgoocheld afhaken en onze sport de rug toekeren.

De problemen met de kaatsballen, wat levering en kwaliteit betrof, liet veel te wensen over en stelde bij clubleiders en spelers heel wat vragen. De problemen van de kaatshandschoen, waaronder controle en aanmaak van kopie blijven maar aanslepen.

Op nationaal vlak is er bij de KNK nog altijd geen regeling getroffen in verband met de vleugelvorming, wat voor onze Vlaamse clubs nefaste gevolgen zal hebben met de betrekking tot steun van de Vlaamse overheid aan onze kaatsclubs (zie decreet van de Vlaamse Gemeenschap Lokaalsportbeleid).

De regelgeving is er niet minder op geworden. Het aantal werkgroepen is niet meer te tellen. Iedereen is nu baas van iedereen en niemand van iemand. Vaak worden er meer problemen gecreëerd dan opgelost.

Hopelijk wordt 2009 een probleemloos kaatsseizoen. Wij blijven er op wachten. U ook ?????

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jan 2009
Roland Steenhoudt
Didier Decooman
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief