HALLE - Stad werkt aan proper openbaar domein

C21

HALLE - Stad werkt aan proper openbaar domein

Editiepajot_sluikstorten_is_strafbaar

Naar aanleiding van een brief van Sp.a Halle in verband met sluikstorten, maakte de milieudienst een overzicht van de verschillende middelen die de stad dagelijks inzet om het sluikstorten en zwerfvuil op te ruimen en het openbaar domein proper te houden.

Dat gebeurt op verschillende manieren: preventief, curatief en repressief.

Preventief: de milieuwachter controleert elke week alle straten van Halle en de openbare domeinen. Ook de ‘knelpunten’, zoals bijvoorbeeld de landingsbaan, worden wekelijks nagekeken en opgeruimd. De milieuwachter spreekt ook de bewoners aan, geeft ze info, legt de sorteerregels uit, enzovoort. 
Ook de gemeenschapswachten houden tijdens hun rondes het achterlaten van afval in het oog. Tussen milieuwachter, gemeenschapswachten en wijkinspecteurs is er regelmatig overleg.

Curatief: in 2007 is er in Halle 225 ton zwerfvuil opgehaald en 51 ton sluikstorten. Voor de knelpunten zijn er in 2008 een grote hoeveelheid werkopdrachten gemaakt:     
-landingsbaan: 20
-Simmebeekweg: 14
-Bleukenstraat: 13
-park van Buizingen 12

Repressief zijn er de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS), belastingen en retributies. De administratieve sancties of boetes worden uitgeschreven door de politie (reglement van 28 juni 2005). Er is de belasting op het ambtshalve opruimen van afvalstoffen en hondenpoep, gestort of achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten.
In 2007 zijn een twintigtal overtreders daarvoor beboet.
Verder zijn er nog de straatvegers, de veegmachine en de afvalzuigers die mee worden ingezet om de stad proper te houden. Er is ook een externe firma die vijf maal per jaar het volledig openbaar domein reinigt.

De stad zette de verschillende acties op een rijtje in een antwoordbrief aan Sp.a Halle. De partij richtte het stadsbestuur eind november een brief waarin het haar ongerustheid uitte in verband met het sluikstorten en zwerfvuil in de stad.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief