HALLE - Groen! wil problemen fijn stof lokaal bespreekbaar maken

C21

HALLE - Groen! wil problemen fijn stof lokaal bespreekbaar maken

Editiepajot_fijn_stof_foto_re
(Repro Editiepajot)

Groen! stelde op de jongste gemeenteraad in Halle voor het probleem van fijnstof ook op het niveau van de stad bespreekbaar te maken en te onderzoeken.

Fred Deryckere: “Fijn stof is een vorm van luchtvervuiling. Uit epidemiologische en toxicologische gegevens blijkt dat fijnstof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. De morbiditeit door chronische blootstelling is hoog. Bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten verergert dit hun symptomen en bij kinderen belemmert het de ontwikkeling van de longen. De normen voor fijnstof worden in Europa op veel plaatsen overschreden, vooral langs drukke wegen”.

Vooral het transport (40%) en de landbouw (20%) veroorzaken fijnstof. Halle is een verkeersknooppunt en ligt deels in het Pajottenland met veel landbouwgebied.

Fred Deryckere: “Om de burgers beter te beschermen moeten wij het probleem van fijnstof laten onderzoeken. Zo wordt het misschien duidelijk waar er best geen scholen of woonwijken worden gebouwd”.

Groen! stelde voor om een uitgebreid advies te vragen omtrent fijnstof aan de milieuraad. Zowel het openbaar vervoer in het centrum van de stad, het transport langs de autosnelwegen aan de rand van de stad en de intensieve landbouw in de open gebieden dient onderzocht te worden. Als er zich maatregelen opdringen kan het college dan belast worden met het uitvoeren ervan.

GAAT LOKALE TE BOVEN
Milieuschepen Mark Demesmaeker (N-VA) onderschat het probleem van het fijn stof niet, maar zegde wel dat het een probleem is dat het lokale te boven gaat.

Mark Demesmaeker: “Metingen geeft een plaatselijke situatie. Er is al een meetpunt in Ruisbroek dat kan geraadpleegd worden . Men kan wel metingen doenmaar men mag daarmee geen illusies wekken. Wat de oorsprong en het voorkomen van fijn stof betreft, heeft de lokale overheid een beperkte impact. Maatregelen tegen fijnstof moeten genomen worden op gewestelijk, nationaal en Europees niveau”.

Halle doet nu al aan sensibilisering en energiebesparing, zegde Demesmaeker verder. Zo wordt er aan natuuruitbreiding gedaan. “Niets belet de milieuraad om bijkomende adviezen te vragen”, zegde Demesmaeker tot slot.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jan 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief